Nieuws & Blogs

Is mijn opvolger geschikt om het familiebedrijf over te nemen?

|

Hoe goed je het ook allemaal voorbereidt, een bedrijfsopvolging in het familiebedrijf is altijd een spannend traject. Het is ook helemaal niet zo vreemd dat hierbij af en toe twijfels ontstaan. Want hoe weet je zeker dat je de juiste weg hebt gekozen? Hoe zal de toekomst van het bedrijf eruit gaan zien met een ander aan het hoofd? En is je opvolger eigenlijk wel een goede ondernemer?

Twijfels zijn logisch bij een familiebedrijf overname

Wanneer het familiebedrijf wordt overgenomen door (een van) je kinderen, is vooral die laatste vraag een lastige. Je wilt je zoon of dochter immers het volste vertrouwen geven en niet twijfelen aan zijn of haar capaciteiten als ondernemer. Daarom is het belangrijk om je zorgen niet meteen te uiten, maar om eerst te kijken hoe je je kind kunt helpen zich te ontwikkelen tot een goede ondernemer.

 

Onzekerheid bij een familiebedrijf overnemen 

Aan de andere kant is het goed om erbij stil te staan dat je opvolger zelf misschien ook wel twijfelt. Het is dan ook niet niets, het familiebedrijf overnemen. Een bedrijf leiden kan al een hele uitdaging zijn, dus laat staan dat je het bedrijf van je ouders overneemt. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat je kind jou ook niet teleur wil stellen. Tel daarbij op dat jonge ondernemers sowieso vaak al onzeker zijn en je ziet dat het belangrijk is dat je bij een bedrijfsopvolging in het familiebedrijf niet te snel klaarstaat met je (voor)oordeel.

 

Kijk objectief naar de opvolger die het familiebedrijf gaat overnemen

De overdracht van je familieproces is een complex en emotioneel traject. Er komt ontzettend veel bij kijken. Zorg ervoor dat je zakelijke beslissing niet beïnvloed wordt door emotionele en persoonlijke overwegingen. Houd een zo objectief mogelijke en nuchtere blik op het opvolgingstraject. Dat kan een uitdaging zijn, maar het is van essentieel belang voor de stabiliteit en het succes van de bedrijfsoverdracht. 

Het is daarom raadzaam om met een externe adviseur samen te werken die het project kan begeleiden. De voordelen van een externe adviseur:

  • Denkt met je mee en zorgt dat je niet vanuit emoties of persoonlijke overwegingen handelt
  • Voorkomt dat je in een tunnelvisie blijft hangen 
  • Kijkt vanuit een helicopterview objectief naar het opvolgingstraject

 

Een succesvolle bedrijfsoverdracht

Als wij betrokken worden bij een bedrijfsopvolging in het familiebedrijf, adviseren we altijd om regelmatig met elkaar – jij en je opvolger(s) – aan tafel te gaan zitten. Met elkaar praten is één van de kritieke succesfactoren bij een bedrijfsoverdracht. Op die manier zal je opvolger zijn of haar weg kunnen vinden in het familiebedrijf en uitgroeien tot een goede ondernemer.

Wil je meer weten over een succesvolle exit planning? Download dan onze brochure XPEDITIE 360° bedrijfsoverdracht

Download de brochure

 

Een topondernemer worden kun je leren

Is jouw opvolger nog niet klaar om jouw onderneming over te nemen? Wij hebben een training samengesteld gericht op bedrijfskundige verdieping voor (jonge) ondernemers: Het Short Track Ondernemerschap. Lees er hier meer over.