Nieuws & Blogs

3 tips voor de overname van het familiebedrijf door je kinderen

|
3 tips voor de overname van het familiebedrijf door je kinderen

Misschien heeft een kind al van jongs af aan de intentie om later het familiebedrijf over te nemen, maar het kan ook zo zijn dat kinderen pas later interesse gaan tonen hierin. Het moment waarop voornemens voor de toekomstige overdracht worden uitgesproken, is dan ook niet zo belangrijk. Wat veel belangrijker is, is dat je ervoor zorgt dat je kind er helemaal klaar voor is om daadwerkelijk deze stap te maken.

Overname van het familiebedrijf is een hele verantwoordelijkheid

Veel ondernemers worstelen met de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen klaar zijn voor de overname van het familiebedrijf. Niet zo verwonderlijk, want een bedrijfsovername is een hele stap en het leiden van een familiebedrijf een hele verantwoordelijkheid.

Wij hebben veel ervaring met het begeleiden van en het adviseren bij overnames van familiebedrijven. Onze experts hebben deze ervaringen gebundeld en hun inzichten samengebracht in 3 tips waarmee je je kinderen een goede voorbereiding kunt meegeven voor de overname van het familiebedrijf.

 

Tip 1: Zet je kind aan het denken 

Wie een ouder opvolgt in het familiebedrijf hoeft niet verplicht in dezelfde rol te kruipen. Verwacht dan ook niet van je kind dat hij of zij alles precies zo wil doen zoals jij dit deed. Misschien past dit helemaal niet bij hem of haar.

Laat je kind nadenken over waar hij of zij blij van wordt. Stel je zoon of dochter de vraag waar hij of zij het bed voor uit komt en kijk samen naar welke invulling daarbij hoort. Door hier samen over te sparren, komen jullie uiteindelijk bij de rol die het beste bij je kind past. En we weten allemaal: als je iets doet waar je gelukkig van wordt, zal je hier ook goed in zijn!

 

Tip 2: Stuur je kind erop uit

Een ‘ja’ tegen het familiebedrijf is eigenlijk een ‘ja’ voor het leven. Om twijfels achteraf te voorkomen, is het voor je opvolger verstandig om eerst een tijdje ergens anders ervaring op te doen.

Wij zien vaak dat kinderen vroeg in het bedrijf van hun ouders aan de slag gaan en uiteindelijk het familiebedrijf overnemen. Hierdoor is de kans groot dat zij zich blijven afvragen hoe het er in een ander bedrijf aan toe gaat. Was dit wel de juiste keuze? Zou het ergens anders niet beter zijn? Door eerst ergens anders te hebben gewerkt, is de kans op deze twijfels een stuk kleiner.

Bovendien: je kind realiseert zich na een tijd binnen een ander bedrijf vaak ook hoeveel kansen het eigen familiebedrijf eigenlijk biedt. Zo is ergens anders werken niet alleen leerzaam, maar zorgt het ook voor meer waardering van het familiebedrijf.

 

Tip 3: Laat je kind meer kennis opdoen 

Jonge ondernemers zijn enthousiast en hebben grootse plannen, maar vaak ontbreekt het hen nog aan kennis en ervaring. Begin op tijd met de voorbereiding voor je kind. Het kan verstandig zijn om je kind meer kennis op te laten doen met het speciale Shorttrackprogramma van Bol Adviseurs om advies in te winnen voor de toekomstige overdracht.

De Short Track Ondernemerschap is bedoeld om (jonge) ondernemers versneld een brede en praktische kennis aan te reiken. Ervaren trainers dragen vakkennis over in trainingen en delen hun ervaringen uit adviestrajecten die zij uitvoerden voor ondernemers in het MKB. Dit is precies de kennis die je zoon of dochter nodig heeft voor de overname van het familiebedrijf.

Lees hier meer over de Short Track Ondernemerschap. En zijn jij en je kind(eren) enthousiast? Meld hen dan meteen aan via het online aanmeldformulier.

Meld jouw opvolger aan voor de Short Track Ondernemerschap »