Wat is digitale weerbaarheid nu eigenlijk?

Digitale weerbaarheid gaat verder dan alleen het beschermen van bedrijfsgegevens. Het omvat een bedrijfsbrede inspanning om risico's te identificeren, beheren en minimaliseren, waarbij medewerkers een cruciale rol spelen door training in cybersecurity. Het verwijst naar het vermogen van een organisatie om zich te beschermen tegen digitale dreigingen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit omvat het ontwikkelen van een cultuur van bewustzijn en proactief handelen, naast het hebben van een goed doordacht incidentresponsplan en regelmatige back-ups van gegevens. Gezien de complexiteit van cyberrisico's, is professionele hulp vaak noodzakelijk voor effectieve aanpak.

Wat is informatiebeveiliging
"Veel ondernemers willen hun informatiebeveiliging wel verbeteren, maar zij weten vaak niet hoe of waar te beginnen. Dat zorgt voor angst en onzekerheid."
Thijs Peeters - IT Auditor
Informatiebeveiliging verbeteren Thijs Peeters

Waarom is digitale weerbaarheid belangrijk?

Nog niet elke mkb’er besteedt aandacht aan digitale weerbaarheid. Terwijl iedere ondernemer wel data heeft die van waarde zijn: van klantgegevens en persoonlijke informatie tot en met voorraadlijsten en financiële gegevens. Bovendien groeit cybercriminaliteit met de week. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek  is inmiddels één op de vijf bedrijven, groot en klein, jaarlijks slachtoffer van een hackpoging. Sterker nog: het is niet meer de vraag óf je gehackt wordt, maar wanneer. Om het risico op een cyberaanval te minimaliseren, is het essentieel om je bedrijf digitaal weerbaar te maken. Informatiebeveiliging speelt hierbij een cruciale rol. Benieuwd hoe we jouw digitale weerbaarheid in topvorm kunnen  brengen? Neem dan contact op.

 

 

 

Digitale weerbaarheid is een continue proces

Je digitale weerbaarheid blijven actualiseren is van groot belang. Doe je dat niet? Dan zijn dit mogelijke gevolgen:

  • De continuïteit van het bedrijf komt in gevaar
  • Hackers kunnen bestanden en data vergrendelen of bedrijfsprocessen stilleggen. In ruil voor bijvoorbeeld een bedrag (in bitcoins) geven ze alles pas weer vrij
  • Je imago en klantvertrouwen komen in gevaar. Steeds vaker willen mensen alleen zaken doen met een digitaal veilig bedrijf, bij voorkeur met een aantoonbaar ISO 27001-certificaat.

Voor wie is digitale weerbaarheid belangrijk?

In een wereld die razendsnel digitaliseert, is digitale weerbaarheid cruciaal om als ondernemer je bedrijfsdoelen te behalen. En wat kun je tegenwoordig nog zonder digitale systemen en applicaties? Ook als mkb'er is het noodzakelijk om je digitale weerbaarheid up-to-date te houden. Een veelgemaakte fout is dat mkb-bedrijven soms denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminelen. Niets is minder waar. Elke ondernemer heeft bedrijfsgegevens die van waarde zijn: het digitale goud. En hackers weten dat als geen ander. 

Veel ondernemers willen hun informatiebeveiliging wel verbeteren, maar weten vaak niet hoe of waar te beginnen. Bij Bol Adviseurs zien we het als onze zorgplicht om ondernemers hierbij te helpen. Daarom hebben we een uniek digitaal weerbaarheidsprogramma ontwikkeld.

Voor wie is informatiebeveiliging belangrijk

7 voordelen van digitale weerbaarheid

  Betere gemoedsrust
  Minder risico's en kans op schade
  Voldoen aan wet- en regelgeving
  Groter vertrouwen bij klanten en relaties
  Geoptimaliseerde processen
  Hogere efficiency bij audit en control
  Extra onderscheidend vermogen 
voordelen van digitale weerbaarheid

Waarom kiezen ondernemers voor Bol Adviseurs?

Dit kenmerkt ons in onze samenwerking:
  • Onafhankelijk: wij bieden neutrale, objectieve analyses en adviezen
  • Kritisch: we durven lastige vragen te stellen
  • Persoonlijk: we houden rekening met jouw unieke eigenschappen en wensen
  • Dicht bij: samen brengen we jouw situatie in kaart en ondersteunen we waar nodig
  • Deskundig: onze specialisten hebben hoogwaardige kennis en kunde
  • Multidisciplinair: we analyseren je totale IT-organisatie

Wij zorgen voor een succesvolle bescherming van jouw bedrijf. Zo kun jij je als ondernemer blijven focussen op het behalen van je bedrijfsdoelen!

Bol Adviseurs

 

Andere diensten van digitale weerbaarheid

Onze aanpak richt zich op digitale weerbaarheid in informatiebeveiliging en cybersecurity. Als onderdeel van onze IT Audit en Advies expertise helpen we ondernemers bij het identificeren van wat er moet gebeuren en fungeren we als adviespartner gedurende het hele project. Samen met privacybescherming, IT-audit, BIQ, IT-recht, cyberbeveiliging en digitale transformatie bieden we een integrale aanpak om organisaties te helpen hun gegevens te beschermen en te gedijen in een veranderende digitale omgeving.

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor informatie over hoe onze diensten jouw organisatie kunnen ondersteunen.

 

digitale weerbaarheid

Aan de slag met digitale weerbaarheid?

Benieuwd hoe we jouw digitale weerbaarheid in topvorm brengen? Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op voor het plannen van een adviesgesprek. Dan bespreken we jouw situatie in meer detail en adviseer ik je over de volgende stappen. 

Roy Verbroekken

Directielid | Senior Adviseur Digitale Weerbaarheid

Laat je gegevens achter