Nieuws & Blogs

Overname familiebedrijf: ben ik geschikt?

|
Overname familiebedrijf: ben ik geschikt?

De overname van een familiebedrijf is alles behalve een formaliteit. Het is een complex proces met verschillende belangen en een nieuwe rol voor jou als potentiële opvolger. Ook is het heel goed voor te stellen dat je soms twijfelt aan je capaciteiten als leidinggevende.

Welke belangen bij de overname van een familiebedrijf precies spelen? En hoe je met jouw nieuwe rol om moet gaan? Daarover lees je meer in dit artikel. Daarnaast helpt de Short Track Ondernemerschap van Bol Adviseurs ontdekken of je geschikt bent als nieuwe leider: tijdens dit praktische trainingsprogramma leer je van specialisten én van ervaringsdeskundigen. 

Continuïteit en harmonie tijdens een overname van een familiebedrijf

Ben jij als junior de beoogde opvolger van senior? Dan is het alles behalve een één-tweetje tussen jullie, want ook andere familieleden hebben belang bij de continuïteit van het familiebedrijf. Net als bij de harmonie in de familie. Iedereen wil dus weten waar de lopende trein, waar jij instapt, straks naartoe gaat. Je zult vanuit jouw visie een strategie moeten bepalen. 

Tijdens de eerste module van het Short Track-programma leer je hoe je dat aanpakt. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij: kijk niet alleen naar vandaag en morgen, maar vooral naar overmorgen. Focus je daarbij bovendien niet op wát je doet, maar waaróm je iets doet. Oftewel, benader de toekomst vanuit de missie en drijfveren van de onderneming. Zo maak je het familiebedrijf ook echt klaar voor overmorgen. 

Van collega naar manager tijdens de overname van het familiebedrijf. Hoe pak je het aan?

Wat in de organisatie exact gaat veranderen, is natuurlijk afhankelijk van de nieuwe bedrijfsstrategie. Eén ding wijzigt sowieso: jouw rol. Voor medewerkers ben je namelijk niet langer een collega, maar hun manager. Daardoor verandert de dynamiek compleet, waarbij ook nog eens verschillen van inzicht en weerstand kunnen ontstaan. Zo’n nieuwe situatie vraagt daarom om zorgvuldige communicatie en om leiderschap.  

Maar wat past bij jou als leider? En hoe pak het vervolgens goed aan? Dat komt aan bod tijdens module drie en vier van het Short Track programma. Je ontdekt jezelf én je leert anderen begrijpen, meenemen in jouw strategie en veranderen. 

Toetsmoment

In totaal bestaat het masterprogramma uit acht trainingen, waarbij steeds een ander aspect van ondernemerschap centraal staat. Zo word je met een kleine tijdsinvestering kansrijker bij de overname van het familiebedrijf. Twijfel je nog of de eigenaarsrol überhaupt bij je past? Dan is het Short Track-traject het ideale toetsmoment. Je komt er namelijk op een praktische manier achter wat het allemaal inhoudt.

Download de brochure

Wil je meer weten over de voordelen van de Short Track Ondernemerschap bij de overname van een familiebedrijf? Download dan de brochure. Daarin vind je informatie over de inhoud van de trainingen, onze werkwijze en ervaringen van anderen.

Vraag hier de brochure aan »