Nieuws & Blogs

Geactualiseerd Vastgoedbesluit omzetbelasting: Btw bij servicekosten en nutsvoorzieningen

|
btw bij servicekosten en nutsvoorzieningen

Binnen het geactualiseerd Vastgoedbesluit omzetbelasting zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot btw bij servicekosten en nutsvoorzieningen. In dit artikel nemen we je mee door desbetreffende wijzigingen. 

Btw bij servicekosten en nutsvoorzieningen

Bij servicekosten en voor de levering van nutsvoorzieningen ontstaat vaak de vraag of dit een afzonderlijke prestatie is ten opzichte van de verhuur of dat deze prestaties opgaan in de verhuurprestatie als zodanig.

In het oude Vastgoedbesluit werd voor de bepaling hieromtrent onderscheid gemaakt tussen commercieel vastgoed en woningen. Dit onderscheid wordt niet langer gemaakt.

Als je wilt beoordelen of de leveringen en diensten als afzonderlijke prestaties kwalificeren of als bijkomende prestatie bij de verhuurdienst, kan de inhoud van een huurovereenkomst een belangrijke aanwijzing vormen. Als de huurovereenkomst de mogelijkheid aan de huurder biedt om zelf haar leveranciers of dienstverrichters – los van de verhuurder – te kiezen dan is dit een aanwijzing dat de servicekosten en/of nutsvoorzieningen een afzonderlijke prestatie vormen.

Meer informatie over btw en vastgoed

Heb je vragen over het geactualiseerde Vastgoedbesluit dan wel over btw bij andere onroerend goedsituaties binnen jouw onderneming? Neem dan contact op met onze btw-adviesgroep. Wij helpen je graag verder.

Bekijk hier ook de wijzigingen omtrent het begrip bouwwerk bij bestrating, verhuur van niet-geïntegreerde zonnepanelen, of optie btw met terugwerkende kracht.