Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Overlijden DGA

Als ondernemer houdt u zich niet dagelijks bezig uw overlijden, of wat er gebeurt met uw onderneming als u ernstig ziek wordt. Maar stilstaan bij de deze zaken is belangrijk. Alleen al voor de continuïteit van de onderneming. Want wie krijgen de aandelen van de onderneming als u er niet meer bent? Wie wordt de opvolgend bestuurder? En dan zijn de fiscale gevolgen van uw overlijden nog niet aan bod geweest.

Wie erven uw aandelen?

Bestuursopvolging

Fiscale aspecten bij het overlijden van de DGA

Veelgestelde vragen

Kunnen de aandelen in de B.V. worden verweven naar de kinderen?

Antwoord: In een testament kunt u bepalen dat de aandelen in de B.V. aan één van uw kinderen toekomen. Ook kunt u daarbij bepalen of dit kind de aandelen voor niets krijgt of dat hij of zij hiervoor moet betalen en hoeveel. Veel varianten zijn mogelijk.
U hoeft wettelijk gezien de andere kinderen niet te compenseren. Het hangt af van uw persoonlijke wensen of u dit wilt doen ja of nee.
Als u uw andere kinderen niet compenseert en zij menen dat zij hierdoor tekort komen, kunnen zij wel een beroep doen op hun legitieme portie. De legitieme portie is een minimumaanspraak van een bedrag in geld, die de wet aan de kinderen toekent. Er gelden specifieke regels voor de berekening. U kunt het kind dat de onderneming overneemt, beschermen tegen aanspraken van andere kinderen. Dit doet u door in uw testament een specifieke regeling op te nemen.

 

Kunnen de aandelen in de B.V. worden verweven naar de kinderen?