Nieuws & Blogs

Met een goede Exit Planning ga je met een gerust hart met pensioen

|

Met pensioen en dan? Dat is wat veel ondernemers die afscheid gaan nemen van hun familiebedrijf zich afvragen. Met een goede Exit Planning kun je deze vraag tot in detail beantwoorden. En dus met een gerust hart met pensioen.

Als ondernemer is met pensioen gaan een grote en soms lastige stap. Daarom is een uitgekiende Exit Planning zo belangrijk. Met een goede Exit Planning zorg je ervoor dat: 

  • er veel aandacht is voor de emotionele kant van de bedrijfsoverdracht;
  • je een gezond bedrijf overdraagt;
  • je verzekerd bent van een gemotiveerde opvolger;
  • je een concrete invulling geeft aan je leven na de zaak;
  • financieel alles goed is geregeld.

Exit Planning: klaar voor de volgende stap

Door aan de slag te gaan met een gedegen Exit Planning laat je niets aan het toeval over. Aan ieder detail wordt gedacht en alle juridische, fiscale en praktische zaken worden geregeld. Oftewel: je hebt er alles aan gedaan om het bedrijf gezond en goed over te dragen. Dat geeft natuurlijk een fijn gevoel. Bovendien weet je dat ook je opvolger er helemaal klaar voor is. Hij of zij is van begin af aan betrokken geweest bij je Exit Planning. Je kunt er met een gerust hart van uit gaan dat je onderneming – als jij met pensioen gaat – in goede handen komt.

Praat over je toekomstdromen in je Exit Planning

Op het moment dat je met pensioen gaat, is het fijn om al in beeld te hebben hoe je jouw leven na de zaak concreet gaat invullen. Daarmee voorkom je dat je in een zwart gat valt. Een vakantiehuisje in Spanje? Een camper aanschaffen voor een rondreis door Europa? Onbezorgd blijven wonen in je huis? Al je toekomstdromen worden meegenomen in je Exit Planning. En door een goede vermogensplanning kun je jouw wensen na je pensioen ook daadwerkelijk vervullen.

Beschrijf hoe je verbonden blijft in je Exit Plan

Ook leg je tijdens de Exit Planning vast op welke manier je nog aan het bedrijf verbonden blijft. Zie je een adviesrol voor jezelf weggelegd? Dan wordt daar in overleg met je opvolger concreet invulling aan gegeven. Je spreekt bijvoorbeeld af om iedere maandagochtend koffie te drinken om de lopende projecten te bespreken. Of loopt elke twee weken op de vrijdagmiddag binnen om samen te sparren over het bedrijf. Ben je dan net even niet ‘in de buurt’? Wat dacht je van beeldbellen onder de Spaanse zon?

Meer weten over Exit Planning?

Wil je weten wat Exit Planning precies inhoudt en hoe dit je als ondernemer kan helpen bij het plannen van je pensioen? Download dan onze brochure. 

New call-to-action