Nieuws & Blogs

Wat als je twijfelt over de bedrijfsopvolging in het familiebedrijf?

|

Het leiden van een familiebedrijf is een mooie baan, maar er komt een moment dat je het stokje wilt overdragen aan (één van) je kinderen. Het is uiteraard fijn als een zoon of dochter al van jongs af aan de wens heeft uitgesproken om in jouw voetsporen te treden; dit geeft vaak de zekerheid dat je opvolger passie voor het bedrijf heeft.

Er zijn echter ook situaties waarin de bedrijfsopvolging minder vanzelfsprekend is. Een kind neemt bijvoorbeeld de bedrijfsvoering over omdat dit nu eenmaal min of meer van hem of haar wordt verwacht. Of je kind staat misschien te trappelen om het familiebedrijf over te nemen, maar als je eerlijk bent, weet je niet helemaal zeker of hij of zij wel geschikt is als ondernemer…

Een belangrijke regel bij bedrijfsopvolging

De bedrijfopvolging in het familiebedrijf kan heel wat emoties oproepen. Bovenstaande scenario’s zijn enkele voorbeelden die wij bij Bol Adviseurs nog wel eens tegenkomen. Gelukkig kunnen wij ondernemers hierin altijd adviseren, coachen en begeleiden.

Ons eerste advies is om de bedrijfsopvolging in het familiebedrijf samen met je familie te bespreken en te regelen. Iedereen moet zijn mening kunnen geven. Wat wij ook altijd benadrukken, is dat je als ouder een grote invloed op je kinderen hebt. Wanneer (één van) je kinderen aangeeft/aangeven het familiebedrijf over te willen nemen, is een positieve opstelling gewenst. Zelfs als je nog niet zo zeker bent van de zaak.

Een bedrijfsopvolging regel je niet alleen

Hardop je twijfels uitspreken over de ondernemerscapaciteiten van je zoon of dochter is vanzelfsprekend geen goede start. Natuurlijk, twijfelen mag – en dat is bij zo’n belangrijk onderwerp als bedrijfsopvolging wellicht zelfs onvermijdelijk – maar een kind is er niet mee geholpen als zijn ambities bekritiseerd worden. Je kunt veel beter samen met je kind kijken naar hoe je invulling kunt geven aan zijn of haar carrière als ondernemer.

Uiteraard staat het professionele team van Bol Adviseurs hierbij voor je klaar om je te helpen met het regelen van de bedrijfsopvolging. We kunnen je bijvoorbeeld helpen om meer inzicht te krijgen in de eigenschappen waar een geschikte opvolger aan moet voldoen. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact op te nemen.