Nieuws & Blogs

Risico’s van internationaal zakendoen, zo beperk je ze!

|

Internationaal ondernemen geeft een extra dimensie in het zakendoen, je krijgt te maken met vreemde valuta en een andere taal en cultuur. Hoe controleer je de financiële betrouwbaarheid van je klant en wat is een gunstige bedrijfsopzet?

Risico’s afdekken van vreemde valuta

Vreemde valuta wijzigen voortdurend in waarde ten opzichte van de euro. Door deze koersschommelingen kunt je ineens onverwacht meer moeten betalen, of onverwacht minder overhouden. Dit risico kunt je als ondernemer afdekken via de bank. Informeer hier eens naar.

Dochtervennootschappen buiten de eurozone brengen ook valutarisico’s met zich mee. Boek je de gegevens van een Amerikaanse dochtervennoot in dollars, dan heb je ook met bovengenoemde koersschommelingen te maken. Je resultaat kan dan financieel flink hoger of lager uitvallen. Fiscaal kun je dit afdekken doordat de meerwaarde onbelast blijft in Nederland.

Buitenlandse aankopen en leveringen

Als je in Nederland iets koopt, is ruilen of terugbrengen meestal geen probleem. Ook bij levering, kun je de betalingsrisico’s meestal wel inschatten. Of je kent de wegen om te checken hoe het met de kredietwaardigheid van je klant is gesteld. Op de buitenlandse markt is dit toch lastiger. Bij internationale aankopen kun je te maken krijgen met andere regels rondom ruilen of klachtenafhandeling. Door kwaliteitsonderzoek of het natrekken van referenties over producenten of verkopende partijen, kun je beter de risico’s inschatten. De adviseurs van Bol kunnen je in contact brengen met de juiste instanties in het desbetreffende land.

Meer informatie »