Nieuws & Blogs

In 5 stappen naar een succesvolle Exit Planning

|

Exit Planning: de manier waarop je afscheid neemt van je familiebedrijf. Voor elke ondernemer is dit een uniek verhaal. Een bijzondere tocht die duidelijk richting krijgt door 5 belangrijke stappen te volgen.

Een goede Exit Planning is hoe dan ook een meerjarenplan. Ad hoc besluitvorming is bij het opstellen van een exit strategie absoluut not done. Neem dus vooral de tijd en volg onderstaande stappen om jouw bedrijfsoverdracht tot een succes te maken.

  • Stap 1: de praatfase
  • Stap 2: je persoonlijke plan
  • Stap 3: het financiële plan
  • Stap 4: het bedrijfsplan
  • Stap 5: de bedrijfsoverdracht

Exit Planning stap 1: de praatfase

Het opstellen van een exit strategie begint met in gesprek gaan met alle betrokkenen bij het bedrijf. Daarmee breng je duidelijk in kaart wat ieders wensen en ambities zijn. Praat met je kinderen – óók met hen die niet in het bedrijf willen stappen – en betrek hier ook andere belangrijke personen bij. Denk bijvoorbeeld aan je eigen partner en de bedrijfsleider van je onderneming. Let op: deze fase is intensief en vaak ook emotioneel. Geef die emoties vooral de ruimte!

Exit Planning stap 2: je persoonlijke plan

Je gaat afscheid nemen van je bedrijf, maar er is leven na de zaak! De volgende stap voor de toekomst ligt in het verschiet. Ook dat is spannend. Want hoe gaat die toekomst eruitzien? Door deze vraag al uitgebreid mee te nemen in je exit strategie, weet je straks precies waar je aan toe bent. Je begint ruim op tijd met het maken van concrete plannen en ook het financiële plaatje wordt daarin meegenomen.

Exit Planning stap 3: het financiële plan

Uiteraard is het belangrijk tijdens het opstellen van je exit strategie alle financiële zaken goed op een rijtje te krijgen. We bepalen wat het bedrijf waard is, wat jij zelf nodig hebt voor je oude dag en hoe alles financieel geregeld is binnen de structuur van het bedrijf. Het is van het grootste belang op tijd naar die structuur te kijken, want eventuele noodzakelijke aanpassingen nemen vanuit wet- en regelgeving soms jaren in beslag.

Exit Planning stap 4: het bedrijfsplan

Ook al neem je zelf over een aantal jaren afscheid, dat betekent niet dat je de laatste periode als ondernemer niet meer naar de continuïteit en de toekomst van het bedrijf hoeft te kijken. Integendeel. Juist door samen met je opvolger te blijven te werken aan rendementsverbetering en bedrijfsoptimalisatie, geef je nog een boost aan je onderneming. Dat zorgt voor een win-win situatie. Jij kunt je bedrijf namelijk nog gezonder overdragen en dat is niet alleen financieel positief, maar geeft je als ondernemer ook een goed gevoel. Zo neemt ook je opvolger een bedrijf over dat klaar is voor de toekomst en maakt daarmee een optimale start.

Exit Planning stap 5: de bedrijfsoverdracht

En dan is het zover: jij, je opvolger(s) en het bedrijf zijn klaar voor de overdracht. Dat betekent dat alle praktische zaken rond de overdracht kunnen worden geregeld. Alles wordt juridisch en fiscaal vastgelegd en de handtekeningen worden gezet. De bedrijfsoverdracht is een feit en dankzij een doordachte exit strategie staan alle betrokken partijen achter het resultaat. Dat mag gevierd worden!

Meer weten over een succesvolle Exit Planning?

Bol Adviseurs heeft het complete traject van Exit Planning vormgegeven in een expeditie: XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht. Klik hier om te zien hoe dit eruitziet en download onze XPEDITIE -brochure

New call-to-action