Nieuws & Blogs

Mijn bedrijf is mijn pensioen

|

Ideaal! Je werkt tot een bepaalde leeftijd en verkoopt je onderneming om van de verkoopopbrengst te leven. Pas op, de praktijk kan anders uitpakken, de meest succesvolle bedrijven kunnen over een paar jaar failliet zijn en de waarde van je bedrijfspand kan dalen. De AOW is geen vetpot en het is nog maar de vraag wat daarvan over blijft tegen de tijd dat je 67 jaar bent. Zorg goed voor jezelf en stel een financieel plan op.

Financiële planning

Een goede financiële planning gaat uit van wat je als mens belangrijk vindt, nu en in de toekomst. Dit vertaalt zich dan in de juiste ondernemingsstructuur, een waarde-indicatie van je onderneming, de optimale fiscale route en een risico-analyse van je onderneming. We adviseren je zelfs over je huwelijkse voorwaarden en verzekeringen. Ook krijg je inzicht in de wijze waarop je de meeste waarde kunt creëren binnen je onderneming.

Mijn pensioenleeftijd nadert

Een goed moment om je bedrijf in te richten voor verkoop of overdracht. Bedenk ook dat je met de fiscus zult moeten afrekenen, het bedrag dat je voor je bedrijf ontvangt zul je niet een op een in je pensioenpotje mogen stoppen.

Als DGA regel ik zelf mijn pensioen

Je bent een DGA en je regelt je pensioensopbouw in eigen beheer of bij een externe partij. Je draagt op termijn je aandelen over of je verkoopt je bedrijf, de opbrengst zet je in een pensioen bv. Maar ook hier is de vraag, wat wordt de opbrengst van je bedrijf en hoe ruim wil je leven?

Wat als ik overlijd?

Je zorg gaat dan meteen uit naar je nabestaanden. Voor hen bekijken we de mogelijkheden voor een pensioenuitkering en analyseren we de risico’s die je bedrijf loopt.

Een goed financieel plan zorgt voor minder onvoorziene situaties. Je krijgt inzicht en grip op je financiële toekomst. Jaarlijkse gesprekken leiden tot bijsturen en actualiseren van de plannen. De Bol adviseurs denken met je mee en komen met gerichte oplossingen zodat je bedrijf ook daadwerkelijk je pensioen wordt.

Checklist Bedrijfsoverdracht

Goed voorbereid zijn op de bedrijfsoverdracht of -verkoop? Download dan onze Checklist Bedrijfsoverdracht.

Download de checklist »