Nieuws & Blogs

Vergroot je cyberweerbaarheid: tien tips tegen hackers

|
Cyberweerbaarheid tips tegen hackers

Om hackers buiten de digitale deuren te houden, is het belangrijk dat je de cyberweerbaarheid van jouw bedrijf op orde brengt. Doe je dat niet? Dan kan een crimineel toegang krijgen tot bedrijfsgegevens en waardevolle informatie. Wil je jouw data of bestanden terug? Dan moet je (flink) betalen.

Het Centraal Bureau van de Statistiek benadrukte onlangs nog het belang van cyberweerbaarheid. Zij onthulden dat maar liefst één op de tien Nederlandse bedrijven, groot en klein, jaarlijks het slachtoffer is van cybercriminaliteit. Met andere woorden: íeder bedrijf loopt gevaar.

Tien tips voor cyberweerbaarheid

Om cyberrisico’s zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat je drie onderdelen op orde hebt én up-to-date houdt. Dat zijn: duidelijke taakverdeling en procedures in de organisatie (organisatie), kennis en bewustwording bij medewerkers (mens) en de beveiliging van IT-systemen (techniek). Onze informatiebeveiliging-experts kunnen je daarbij helpen met een pragmatische aanpak. 

Hoe je uiteindelijk de veiligheid van bedrijfsgegevens waarborgt, is natuurlijk aan jou als ondernemer. Maar neem deze tien tips tegen hackers in elk geval ter harte:

  1. Beleg kennis, kunde en verantwoordelijkheden, zowel intern als extern. Want cyberweerbaarheid vergroten, kun je niet alleen. 

  2. Huur je externen in? Hou dan wel de regie. Leg vast wat je verwacht en hoe je monitort. 

  3. Verdiep je in jouw IT-landschap. Het is belangrijk dat je weet welke applicaties en software draaien en wat kwetsbaarheden zijn. 

  4. Zorg voor multifactor-authenticatie bij extern inloggen. Wachtwoorden zijn te kraken, maar een irisscan of vingerafdruk niet. 

  5. Update alles wat je ook maar kunt updaten in je software. 

  6. Segmenteer het bedrijfsnetwerk. Maak bij wijze van spreken van één grote zaal allemaal kleine kamertjes en scherm die af met deuren en sloten.

  7. Laat je periodiek hacken door een ethical hacker. Die doet een penetratietest om de cyberweerbaarheid te toetsen. 

  8. Zorg voor een goede back-up-strategie. Vaak wachten hackers in je systeem 190 dagen met toeslaan zodat ze óók je back-up kunnen besmetten.

  9. Monitor het netwerk. Loggen mensen in met vreemde gebruikersnamen of op vreemde locaties? Dat valt pas op als je het in de gaten houdt.

  10. Toch gehackt… wat nu? Zorg dat het crisismanagement is vormgegeven met teams en procedures. Daarmee beperk je de schade bij een calamiteit.

Plan een terugbelverzoek in of lees verder over cyberweerbaarheid

Kun je wel wat hulp van een Bol-specialist gebruiken op het gebied van informatiebeveiliging? Plan dan vrijblijvend een terugbelverzoek in. Ben je nog niet overtuigd van de noodzaak? Lees dan het artikel Vier redenen om continu de cyberweerbaarheid van het bedrijf te actualiseren.