Nieuws & Blogs

Zo stel je na een bedrijfsovername een strategisch personeelsbeleid op

|
Zo stel je na een bedrijfsovername een strategisch personeelsbeleid op

Bedrijfsovername? Daarop volgt vaak een strategisch personeelsbeleid, want de kans is klein dat je precies gaat doen wat je voorganger deed. Je zet jouw eigen stip op de horizon, waar een andere manier van ondernemen bij hoort en dus ook een gewijzigde HR-aanpak.

Als je die nieuwe bedrijfsstrategie gaat bepalen, worden ook op personeelsgebied een aantal zaken duidelijk. Je legt bijvoorbeeld bloot hoeveel medewerkers je precies nodig hebt om alles in goede banen te leiden en over welke kennis en vaardigheden ze moeten beschikken. Dat vertaal je vervolgens naar een strategisch personeelsbeleid. 

Aannemen, opleiden, automatiseren?

Bij het vormgeven van die HR-aanpak onderzoek je allereerst hoe het huidige personeelsbestand zich verhoudt met jouw bedrijfsdoelen. Zo worden hiaten zichtbaar en kun je een concreet actieplan opstellen. Ga je daarbij op zoek naar nieuwe krachten met specifieke kwaliteiten? Richt je je op bijscholing en training van bestaande medewerkers? Of ontdek je de mogelijkheden om processen te automatiseren, waardoor je met minder personeelsinzet uit de voeten kunt?

Boeien en binden

Welke richting je uiteindelijk kiest, kan per afdeling anders zijn. Een mix van strategieën is uiteraard ook niet ondenkbaar. Maar wat sowieso belangrijk is, is het boeien en binden van je medewerkers. Zeker nu de arbeidsmarkt ongekend krap is. Dat doe je vanuit missie en drijfveren van het bedrijf. Want door het hogere doel van je plannen te delen, raken medewerkers ermee verbonden en zijn ze bereid om écht mee te doen. 

Mensen meekrijgen vraagt in elk geval om visie en leiderschap, maar daarmee ben je er nog niet. Om waardevolle krachten ook te behouden voor de lange termijn, moet je goed voor ze zijn. Bijvoorbeeld door je flexibel op te stellen en medewerkers waar mogelijk te faciliteren in hun ontwikkeling en in andere wensen.

Strategisch personeelsbeleid met Short Track

Dit artikel geeft je denkkaders om strategisch personeelsbeleid in te richten. Ga je er daadwerkelijk mee aan de slag? Dan helpt de Short Track Ondernemerschap van Bol Adviseurs je verder vooruit. Tijdens dit masterprogramma leer je strategie bepalen, leiderschap ontwikkelen en omgaan met personeelsvraagstukken. De bijeenkomsten zijn bovendien gepland op momenten die altijd in je drukke ondernemersagenda passen. Superhandig.

Download de brochure

De Short Track Ondernemerschap bestaat in totaal uit acht trainingen die je met een groep van acht tot tien collega-ondernemers volgt. Download de brochure en ontdek hoe je met hen en met specialisten jouw strategisch personeelsbeleid kunt vormgeven.

Vraag hier de brochure aan »