Nieuws & Blogs

Huis echt minder waard?            AANGESLAGEN

|
WOZ-waarde omlaag? Huizenprijzen omhoog?

Het is nauwelijks mijn eigen verdienste, maar inmiddels wel opmerkelijk. Voor het derde jaar op rij gaat mijn WOZ-waarde fors omlaag, deels als gevolg van een bezwaar. Goed nieuws voor de portemonnee.

Bliep! Een bericht in de digitale postbus van MijnOverheid: de aanslag gemeentelijke belastingen staat klaar. Meteen kijk ik naar de WOZ-waarde. De overheid gebruikt de geschatte woningwaarde immers bij het heffen van belastingen. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belastingen. Als ik de brief open, denk ik: nu breekt mijn klomp.

De WOZ-waarde is gedaald!? Met 5,9 procent. Ofwel: 17.000 euro. De vreugde maakt echter snel plaats voor verbazing. Klopt het wel? Is misschien een fout gemaakt? De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de waardebepaling, had eerder bekendgemaakt dat de gemiddelde WOZ-waarde in 2024 stijgt met 2 tot 4 procent. 

Ik hield dus rekening met een kleine verhoging, niet met zo’n  verlaging. De verbazing wordt groter als ik hoor wat de WOZ-waarde van plaatsgenoten is. Bij de ene is die met 1,9 procent gedaald, bij de andere met 23 procent! Verbazing verandert in teleurstelling. Toch maar even op onderzoek uit.

WOZ-Check

Daarbij moet ik er rekening mee houden dat de WOZ-waarde van 2024 is berekend door mijn huis te vergelijken met andere woningen in de buurt die rond 1 januari 2023 zijn verkocht. Een jaar geleden dus. Uit gegevens van makelaarsclub NVM blijkt dat de woningprijzen in 2022 instortten, wat resulteerde in een gemiddelde prijsdaling van 6,4 procent. De eerste daling in negen jaar tijd. De verschillen tussen woningtypen waren dat jaar echter groot.  vrijstaande villa’s waren aan de straatstenen niet kwijt te raken. Aha, dat verklaart die -23 procent  van die ‘andere plaatsgenoot’. Zelf heb ik een hoekwoning. Die lagen toen beter in de markt, waardoor de waardedaling beperkt bleef. Toch ga ik naar de website van de Vereniging Eigen Huis (VEH), die opkomt voor de woningeigenaren. Ondanks de waardedaling ben ik benieuwd of het loont om bezwaar te maken. De WOZ-check van de VEH kan me op weg helpen.

Slapende honden

Nadat ik allerlei gegevens over mijn woning en omgeving heb ingevuld, vergelijkt de computer die met soortgelijke woningen in de buurt. Snel verschijnt het oordeel: de WOZ-waarde is 50.000 tot 75.000 euro hoger dan door de gemeente berekend. Ik besluit dit jaar geen bezwaar te maken. Ik zou eens slapende honden wakker maken. Bovendien: de afgelopen twee jaar was het me al gelukt de WOZ-waarde te verlagen door bezwaar te maken. Dat ik erin slaagde in 2022 en 2023 iets van de WOZ-waarde af te knabbelen, had trouwens meer met geluk te maken. Omdat veel mensen met succes bezwaar maakten tegen de WOZ-waarde, probeerde ik dat twee jaar geleden ook. Volgens de WOZ-check leek de kans op succes destijds groot. Nader onderzoek wees echter uit dat er met de waarde niets mis was. Wel bleek dat er een fout in het taxatieverslag stond. Onze aanbouw was geen aanbouw, maar een serre. Hup, de waarde ging met 19.000 euro omlaag. En een jaar later besefte ik dat onze serre ook geen serre was, maar een overkapping. Weer zeventien mille eraf.

Hypotheekrente

Een lagere WOZ-waarde is gunstig. En zeker voor erfgenamen, die mogelijk (veel) minder er belasting kwijt zijn. Anderzijds kan een hogere WOZ-waarde zorgen voor een lagere risico-opslag van de hypotheekrente. Kan ook veel geld schelen.