Nieuws & Blogs

Aandachtspunten bij werknemersparticipaties: Pas op bij een hefboomwerking

|

In de huidige dynamische arbeidsmarkt is een opmerkelijke trend zichtbaar: werkgevers zoeken naar innovatieve manieren om hun managementteams te binden en te belonen. Een populaire aanpak die momenteel veel aandacht krijgt, is het aanbieden van werknemersparticipaties en managementparticipaties. Dit houdt in dat werknemers, vooral degenen in leidinggevende posities, aandelen in het bedrijf kunnen verwerven als een stimulans en beloning voor hun inzet en prestaties. Hoewel dit een slimme zet lijkt, zijn er enkele belangrijke aspecten die zowel werkgevers als werknemers in gedachten moeten houden. Eerder schreven we al over het belang van zakelijke voorwaarden, in dit blog bespreken we waarom het belangrijk is om op te passen bij een zogenaamde hefboomwerking.

Wanneer is er sprake van een hefboomwerking?

Hefboomwerking bij werknemersparticipaties draait om de mogelijkheid om met een bescheiden investering in aandelen een aanzienlijke impact te hebben op de uiteindelijke winst. Het werkt als een financiële versneller, waarbij een kleine inleg meer opbrengst kan opleveren dan verwacht. Dit wordt in jargon ook wel ‘sweet equity’ genoemd.

Het vermijden van hefboomwerking is belangrijk vanwege mogelijke fiscale uitdagingen en onevenredige belastinggevolgen. Hefboomwerking ontstaat wanneer bepaalde aandelen, zoals de cumulatief preferente aandelen ('cumprefs'), een invloed hebben op andere aandelen, zoals de gewone aandelen waar het management in participeert. Dit kan leiden tot een hoger fiscaal risico bij werknemersparticipaties. Het is daarom essentieel om een goede balans te vinden tussen eigen en vreemd vermogen bij de financiering van het bedrijf, vooral bij de aankoop van gewone aandelen.

Als bij latere verkoop de aandelen van het management een hoger rendement genereren dan die van de werkgever of andere investeerders, kan dit als ‘sweet equity’ worden beschouwd. Dit kan echter tot problemen leiden met de belastingdienst, die dan kan beslissen om extra belasting te heffen over het verschil in rendement.

Werknemersparticipatie: een optie voor jouw bedrijf?

Wanneer ondernemers zich bezighouden met vraagstukken rondom werknemersparticipaties en overwegen om deze in hun specifieke bedrijfssituatie toe te passen, bieden de ervaren specialisten van Bol Adviseurs uitgebreide ondersteuning. Onze deskundigen begrijpen de complexiteit van dit onderwerp en staan klaar om helder advies te geven, op maat gemaakt voor de unieke behoeften van jouw onderneming. Neem gerust contact met ons op!