Nieuws & Blogs

Van werknemer naar ondernemer: Dit verandert er voor jou!

|

In de steeds veranderende wereld van familiebedrijven is het niet langer vanzelfsprekend dat de opvolging binnen de familie plaatsvindt. Kinderen hebben niet altijd interesse in het voortzetten van het bedrijf en oudere generaties willen vaak niet meer tot op latere leeftijd actief zijn als ondernemer. In deze situaties kan het voor medewerkers een interessante optie zijn om zich in te kopen in het bedrijf en daarmee de stap te zetten van werknemer naar ondernemer. Maar wat verandert er eigenlijk voor jou als je deze stap zet? Laten we eens kijken naar enkele belangrijke veranderingen die zich voordoen wanneer je aandelen koopt en een ondernemersrol op je neemt.

Grotere verantwoordelijkheid

Als ondernemer draag je een grotere verantwoordelijkheid. Je bent niet langer alleen verantwoordelijk voor je eigen taken en verplichtingen, maar hebt nu ook een directe verantwoordelijkheid voor het gehele bedrijf. Beslissingen die je neemt, hebben impact op de organisatie als geheel en kunnen invloed hebben op de toekomstige richting en prestaties van het bedrijf. Dit vereist een breder perspectief en een bereidheid om de verantwoordelijkheid te dragen voor de gevolgen van je acties.

Wellicht heb je nog wat meer opleiding en training nodig om een breder ondernemersperspectief te ontwikkelen. In dat geval is onze Short Track Ondernemerschap een optie voor jou. Met dit verkorte bedrijfskundige traject kun jij je op praktische wijze verdiepen in het ondernemerschap en je skills verder aanscherpen.

Sociale verhoudingen veranderen

De dynamiek binnen het bedrijf verandert wanneer je van collega naar baas gaat. Je hebt nu de taak om leiding te geven aan je voormalige collega's en om strategische beslissingen te nemen die de koers van het bedrijf beïnvloeden. Deze verandering kan enige aanpassing vergen, zowel van jou als van je collega's. Het is belangrijk om open communicatie en heldere verwachtingen te bevorderen om een soepele overgang te garanderen en de samenwerking te behouden.

Financiële betrokkenheid en beloning

Als aandeelhouder profiteer je niet alleen van de groei van het bedrijf, maar ben je ook financieel betrokken bij de resultaten. Naarmate het bedrijf groeit en winst genereert, neemt ook de waarde van je aandelen toe. Dit kan resulteren in een aantrekkelijk financieel rendement op lange termijn. Het is echter ook belangrijk om te beseffen dat ondernemen risico's met zich meebrengt. Je draagt nu ook het risico van eventuele verliezen en financiële tegenslagen. Het is daarom belangrijk dat de bestaande en nieuwe ondernemer het eens zijn over het (financiële) toekomstperspectief. Dit aspect komt uiteraard ook terug in de waardering van de aandelen.

Rekening houden met de ondernemers-OASE

Als ondernemer moet je rekening houden met de zogenaamde ondernemers OASE: Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Stoppen en Echtscheiding. Deze situaties kunnen onverwachte gevolgen hebben voor het bedrijf en vereisen planning en voorbereiding. Het is belangrijk om na te denken over scenario's en passende maatregelen te treffen, zoals het opstellen van een duidelijk opvolgingsplan, het afsluiten van verzekeringen en het vastleggen van afspraken in contracten. Op die manier kun je de continuïteit van het bedrijf waarborgen, zelfs in moeilijke omstandigheden.

Wat verandert er allemaal in jouw situatie?

Bij Bol Adviseurs hebben we uitgebreide ervaring in het begeleiden van bedrijfsoverdrachten binnen familiebedrijven. We begrijpen de dynamiek en uitdagingen die gepaard gaan met de overgang van werknemer naar ondernemer. We staan klaar om je te adviseren en te ondersteunen bij deze belangrijke stap in je carrière. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en gebruik te maken van onze expertise. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de overgang soepel verloopt en je succesvol kunt navigeren in je nieuwe rol als ondernemer.