Nieuws & Blogs

Overname familiebedrijf: wie neemt het stokje over?

|
Overname familiebedrijf: wie neemt het stokje over?

Het familiebedrijf leiden is een taak waar veel bij komt kijken. Dat is niet nieuw voor je. Maar heb je je ook al eens afgevraagd wie in de toekomst het bedrijf zal overnemen? Het is namelijk verstandig om hier op tijd bij stil te staan. Het overnemen van het familiebedrijf is namelijk niet iets wat je binnen een aantal dagen regelt. Om een bedrijfsoverdracht goed te laten verlopen, heb je echt een aantal jaren de tijd nodig.

Vraag één bij de overname van het familiebedrijf

Eén van de belangrijkste vragen is misschien wel aan wie je het familiebedrijf gaat overdragen. Vaak heeft een van de eigen kinderen de voorkeur. Op die manier blijft het immers echt een familiebedrijf. Wellicht heeft een zoon of dochter al eens de wens uitgesproken om het bedrijf over te nemen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat meerdere kinderen graag de leiding van de onderneming op zich willen nemen.

Hoe het er ook voor staat, in alle situaties geldt dat je je stappen goed moet overdenken en geen overhaaste beslissingen moet nemen.

 

Communicatie bij de overname van het familiebedrijf

De belangrijkste speerpunten bij een succesvolle bedrijfsoverdracht zijn een tijdige voorbereiding en effectieve communicatie met alle betrokkenen binnen de familie en binnen het bedrijf. Naast de opvolger moeten ook partners, andere familieleden en medewerkers geïnformeerd worden.

Het is belangrijk dat er openheid over het onderwerp is, dat er constructief met kritiek wordt omgegaan en zaken bespreekbaar blijven. Als de communicatie wat stroef verloopt, is het verstandig om de hulp van een expert in te schakelen.

 

Alle neuzen dezelfde kant op bij een bedrijfsoverdracht

Uit onze praktijkervaring merken wij bij Bol Adviseurs dat het belangrijk is dat iedereen binnen de familie gehoord wordt. Zorg dat je iedereen om de tafel krijgt. Zo kun je aan alle betrokkenen binnen de familie uitleggen dat het tijd wordt om eens na te denken over de overname van het familiebedrijf. Bovendien hoor je meteen wat de eerste reacties op dat voornemen zijn. Wie weet komt iemand wel met een bijzonder goed idee!

Onze experts nemen bij een bedrijfsoverdracht vaak een adviserende en/of coachende rol op zich. Ook benaderen zij altijd de gehele familie – ook degenen die op papier geen rol binnen het bedrijf hebben. In de praktijk blijkt namelijk, dat zij emotioneel wel degelijk betrokken zijn bij het familiebedrijf. Wij vinden het dan ook heel belangrijk, dat iedereen hetzelfde beeld moet hebben bij de opvolging in het familiebedrijf.

Wie neemt het familiebedrijf over?

Figuur 1: Met het cirkeldiagram maakt Bol Adviseurs inzichtelijk van welke personen de betrokkenheid relevant is voor het optimaal laten verlopen van een overname van het familiebedrijf. Personen kunnen betrokken zijn vanuit één van de drie rollen: familielid, eigenaar, actief zijnde in het bedrijf of een combinatie van twee of drie van deze rollen. Zo geeft nummer 5 bijvoorbeeld een persoon weer die betrokken is bij de bedrijfsovername vanuit zijn rol als eigenaar en lid van de familie, maar niet (meer) vanuit de rol als actief zijnde in het bedrijf.

 

Handige checklist voor ondernemers

Omdat wij weten dat het niet eenvoudig is om het familiebedrijf over te dragen – zelfs niet wanneer alles volgens plan verloopt – hebben wij een checklist opgesteld voor ondernemers die nadenken over de opvolging in het familiebedrijf.

Deze checklist ‘Waar moet je aan denken bij het overdragen van je bedrijf?’ kun je gebruiken als geheugensteuntje bij het regelen van een bedrijfsoverdracht. En wil je graag meer over dit onderwerp of wil je weten wat onze adviseurs voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Download de checklist »