Nieuws & Blogs

Data verzamelen uit je bedrijf – een quick start

|
62786013_s

Als er één trend is die de moeite waard is om te volgen, dan is het wel die van het gebruik van Big Data. Dat klinkt heel pretentieus en misschien ook wel alsof dit alleen is weggelegd voor grote bedrijven, maar niets is minder waar. Juist voor het midden- en kleinbedrijf is dataverzameling een onmisbaar onderdeel van een goede bedrijfsvoering.

De informatie die je uit de data verkrijgt, helpt je met het realiseren van bedrijfsdoelen. Of je nu een product beter wilt gaan verkopen of inzicht wilt krijgen in de efficiëntie van operationele processen – de data in je bedrijf kan je veel vertellen. Als je maar weet hoe je ernaar moet luisteren. En hoe dat moet, laten wij je graag zien.

Weten waar de data verzameld wordt

Data verzamelen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bijna alles wordt immers al gedigitaliseerd en opgeslagen binnen je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan data in systemen zoals financiële pakketten en ERP-software, maar natuurlijk ook de data die in losse Excel bestanden wordt bijgehouden. Om data te verzamelen is het dan ook belangrijk om te weten welke programma’s binnen de organisatie worden gebruikt. Dit in kaart brengen is je eerste stap op weg naar die o zo belangrijke dataverzameling.

Weten welke data er is

Als je weet waar er binnen het bedrijf data wordt opgeslagen, kun je verder. Stap twee is het duidelijk krijgen wat voor data er precies is. Zo maken we bijvoorbeeld vaak onderscheid tussen financiële, operationele, commerciële en logistieke data. Dit helpt je met het ordenen, zodat je de dataverzameling effectief in kunt zetten voor de verbetering van je bedrijfsvoering.

Weten hoe je data wilt gebruiken

Tot slot is het tijd om te starten met gebruiken van de data uit je bedrijf. Welke doelen heb je je gesteld? De dataverzameling gaat je namelijk helpen om vragen te beantwoorden en doelen te bereiken. De benodigde data is dan ook afhankelijk van de vraag die je hebt gesteld.

Voorbeelden van doelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Controle over een specifiek proces binnen het bedrijf om zo fouten op tijd de signaleren en/of te voorkomen
  • Inzicht in welke verkopers het beste presteren
  • Vaststellen welke marketingcampagnes goed gewerkt hebben

De op deze manier vergaarde kennis zet je uiteraard in om je bedrijfsvoering te optimaliseren.

Professionele ondersteuning

Ben je getriggerd door deze quick start en wil je nu zelf ontdekken wat je met de data in je bedrijf kunt doen? Ga er dan meteen mee aan de slag en download gratis onze whitepaper EHBI: Eerste hulp bij het effectief inzetten van data voor je bedrijf. Een document boordevol informatie over hoe je data gebruikt om je bedrijfsvoering te verbeteren.

wp-ehbi_thumb (1)EHBI

Eerste hulp bij het effectief inzetten van data voor je bedrijf

Download de whitepaper »

 

Ook met al je andere vragen over ondernemen kun je bij ons terecht. Onze adviseurs staan je terzijde en denken graag met je mee. Door onze jarenlange ervaring weten wij wat er echt belangrijk is voor jou als ondernemer. Meer weten? Lees meer over de dienstverlening van Bol Adviseurs of neem contact met ons op voor meer informatie.