Nieuws & Blogs

Bereid je familiebedrijf met Exit Planning voor op een gezonde overdracht

|

Een onderneming in topconditie: dat is natuurlijk het ideale scenario wanneer je als ondernemer het familiebedrijf gaat doorgeven aan de jongere generatie. Maar hoe realiseer je dat?

Je wilt vanzelfsprekend niets liever dan je kind of kinderen een goede start gunnen als ondernemer. Dan moet je op het moment dat je jouw onderneming overdraagt natuurlijk niet aan komen zetten met een bedrijf dat financieel ongezond is, onvoldoende toekomstperspectief heeft of bij de eerstvolgende windvlaag zal omvallen. Dit is natuurlijk nogal zwart geschetst, maar feit is wél dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat je bedrijf gezond wordt overgedragen.

Bepaal de waarde van je bedrijf

Als je jouw onderneming gaat overdragen, is het belangrijk dat je weet hoeveel je bedrijf waard is. Wellicht is dat nog nooit echt goed in kaart gebracht. Wij kunnen je helpen een realistisch en betrouwbaar beeld te krijgen van de waarde van jouw onderneming. Ook geven we inzicht in hoe die waarde tot stand is gekomen. Die kennis kun je inzetten om het rendement van je bedrijf nog verder te verbeteren en daarmee ook de bedrijfswaarde te verhogen.

Verbeteren van het rendement zorgt voor een extra boost

Ook al neem je zelf over enige tijd afscheid van het bedrijf: investeren in rendementsverbetering kan ook nog in die laatste fase, zodat je het bedrijf nog een extra boost geeft voordat je er zelf uit stapt. Dit heeft een positieve invloed op de waarde van je bedrijf en dat is voordelig voor jou én je opvolger(s). Rendementsverbeteringen kunnen worden gerealiseerd door bijvoorbeeld te investeren in data-analyse, digitalisering en automatisering. Zo kan door data-analyse naar voren komen dat je grootste klant – met de hoogste omzet – helemaal niet de meest rendabele klant blijkt te zijn. Terwijl je dat wel altijd gedacht hebt. Door de focus te verleggen naar meer rendabele klanten, werk je effectief aan een gezondere organisatie.

Zorg dat je onderneming de juiste structuur heeft

Om je onderneming goed over te kunnen dragen, is het belangrijk dat ook de bedrijfsstructuur in orde is. Aandacht voor bedrijfsoptimalisatie tijdens de Exit Planning is dus een absolute must. Heeft je bedrijf een holdingstructuur met meerdere bv’s? Dan moet worden bekeken of alle financiële zaken in de juiste bv zijn ondergebracht. Zit bijvoorbeeld het bedrijfspand – dat aan je opvolger wordt overgedragen – in dezelfde bv als je spaargeld voor je eigen oude dag? Dan is een aanpassing nodig.


Meer weten over een succesvolle exit strategie?

Bol Adviseurs heeft het complete traject van Exit Planning vormgegeven in een expeditie: XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht. Klik hier om te zien hoe dit eruitziet en download onze XPEDITIE -brochure

New call-to-action