Nieuws & Blogs

Een bedrijf in het buitenland overnemen

|
Internationale-Overname

Een bedrijf overnemen is een spannend en complex gebeuren. Dit geldt zeker voor de overname van een bedrijf in het buitenland. Eigenlijk kun je zo’n traject niet ingaan zonder professionele hulp.
Vóór de overname wil je alle ins en outs van het bedrijf kennen, dat is niet anders dan bij een overname in eigen land. Bij een overname in het buitenland komen daar nog moeilijke constructies bij en een onbekende wet- en regelgeving. Ook kunnen er behoorlijk fiscale consequenties zijn. 

Verder krijg je te maken met het lokale management. Sowieso stelt het personele aspect van een buitenlandse overname je voor interessante vraagstukken: 

  • Hoe kun je hun betrokkenheid vergroten of in elk geval voorkomen dat deze afneemt na een overname?
  • Hoe voorkom je dat de mensen in het bedrijf slecht functioneren of wat kun je doen als dat toch het geval blijkt?
  • Hoe zit het met het personeelsmanagement en de arbeidscontracten?
  • Kun je eenvoudig afscheid nemen van medewerkers; welke kosten zijn daaraan verbonden

Er zijn dus wezenlijke vragen die op je overnamepad komen. Vaak hebben bij een buitenlandse overname ook de vragen die je juist niet stelt behoorlijke impact. Dat zijn vragen waar je (zelf) niet  niet aan denkt, simpelweg omdat bepaalde zaken in Nederland niet van toepassing zijn. 

Ik adviseer klanten ook altijd om naast ons, de Nederlandse specialist, ook een lokale adviseur bij de overname te betrekken. Dan weet je zeker dat er niets over het hoofd wordt gezien en sluit je onaangename verrassingen uit. Je kunt natuurlijk ook zelf een lokale consultant zoeken, maar waar moet je beginnen? Bol International heeft een wereldwijd netwerk van betrouwbare lokale partners. De meeste klanten maken daar graag gebruik van.