Nieuws & Blogs

4 redenen om je in te kopen in het familiebedrijf

|

Het traditionele model van opvolging binnen familiebedrijven lijkt te verschuiven. Steeds vaker zijn de kinderen van de ondernemers niet geïnteresseerd in het voortzetten van het familiebedrijf en ook de oudere generatie is niet altijd bereid om tot aan het pensioen vele uren te blijven werken. In deze veranderende context kan het voor medewerkers een interessante optie zijn om zich stapsgewijs in te kopen in het bedrijf. Dit biedt garantie voor de continuïteit van het bedrijf en kan voor jou als medewerker ook aantrekkelijke voordelen met zich meebrengen. Stel dat je zo'n aanbod krijgt van je baas, waarom zou je er dan op ingaan? Hier zijn vier redenen om je als medewerker in te kopen in het familiebedrijf.

1.    Jouw ticket tot het ondernemerschap

Een verzoek om je in te kopen in het familiebedrijf komt niet zomaar. Het is een erkenning van je potentie en prestaties binnen het bedrijf. Deze kans kan een geweldige start zijn als je altijd al de ambitie hebt gehad om te ondernemen. Je hebt waarschijnlijk al een sterke band met het bedrijf en een oprechte betrokkenheid bij de activiteiten. Het inkoopvoorstel biedt je de mogelijkheid om jouw ondernemerschap verder te ontwikkelen.

2.    De opzet naar stapsgewijze overdracht

Een inkoopregeling kan dienen als een stapsgewijze overdracht van het bedrijf. In plaats van direct in het diepe te worden gegooid, kun je bijvoorbeeld beginnen met de aankoop van 25% van de aandelen. Op deze manier kun je samen met de huidige eigenaar jouw ondernemerschap gefaseerd verder ontwikkelen en groeien. Na verloop van tijd kun je doorgroeien naar 50% eigendom, waarmee je echt als compagnons het bedrijf gezamenlijk aanstuurt. Is je compagnon er naar verloop van tijd klaar voor om volledig uit het bedrijf te stappen? Dan kun je uiteindelijk volledig eigenaar worden door de overname van 100% van de aandelen. Door de overdracht op deze manier aan te pakken, voelt het meer als een logisch en organisch proces en minder als een plotselinge big bang.

3.    Meer financiële mogelijkheden

Het inkopen in een bedrijf brengt financiële verplichtingen met zich mee. Door eerst een kleiner aandeel te kopen, verklein je het risico in de eerste stap. Een volledige overname van het bedrijf in één keer kan daarnaast financieel vaak niet direct haalbaar zijn. Stapsgewijs inkopen stelt je in staat om geleidelijk aan de financiële lasten op je te nemen en je positie als eigenaar te versterken.

4.    Profiteren van de bedrijfsgroei

Door jouw kwaliteiten in te zetten voor het bedrijf draag je bij aan de groei ervan. Als mede-eigenaar profiteer je niet alleen financieel van de groei die je mede helpt te realiseren, maar ook persoonlijk. Als je op een later tijdstip aandelen zou kopen, zouden deze niet alleen duurder zijn, maar zou je ook geen vruchten plukken van het harde werk dat je hebt geïnvesteerd in het bedrijf. Eerder instappen, maar dan wel voor een kleiner percentage, kan dus interessant zijn.

Ondernemer worden, iets voor jou?

Bij Bol Adviseurs hebben we ruime ervaring in bedrijfsoverdrachten binnen familiebedrijven. We zien ook steeds vaker de overdracht van aandelen naar medewerkers als een succesvolle optie. We kunnen je adviseren of het inkopen in jouw situatie de juiste stap is. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen en met ons te sparren als je deze mogelijkheid krijgt aangeboden. Ook kunnen we je op weg helpen bij je eerste stappen in het ondernemerschap, bijvoorbeeld door ondersteuning te bieden met de zaken waarmee je rekening moet houden als je ondernemer wordt of door je te trainen met de Short Track Ondernemerschap.