Referenties

Short Track Ondernemerschap geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling als ondernemer

Referenties

Het familiebedrijf vantienen in Zeeland staat voor: 'Goeie koffie, overal, altijd en voor iedereen!'. Ze verzorgen een afgestemde koffiebeleving voor werk en thuis. Vijftig jaar later is er nog steeds dezelfde passie voor koffie en thee, ook al verkopen ze nu ook aanverwante artikelen. Daarnaast zien ze service en onderhoud als twee belangrijke pijlers. Want, zoals Rob's opa ooit zei: "Een automaat koop je, maar service moet je bieden." Bij vantienen werken 65 mensen, verspreid over twee locaties. Kleinzoon Rob wil graag verder bouwen aan dit bedrijf en aan zijn kennis. Het Short Track programma kwam precies op het juiste moment.

“Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd en werk sinds twee jaar bij ons op de Financiële Administratie. Daar combineer ik de functie van assistent-controller met teamleider van de afdeling," aldus Rob van Tienen (29). "Ik wil me nu graag verder ontwikkelen, maar de vraag is waarin. Doorgaan op financiën of toch iets anders? Ga ik me verder verdiepen in één discipline of zoek de verbreding op? Begin dit jaar startte een nieuwe groep van het Short Track programma van Bol Adviseurs. Het voelde als de juiste tussenstap om me te kunnen oriënteren. Tijdens dit traject komen immers allerlei vakgebieden en onderwerpen rondom ondernemerschap aan bod." 

Rob's opa was de grondlegger van het familiebedrijf. Daarna namen zijn vader, oom en tante het roer over. Over opvolging zijn de gesprekken gaande, maar iedereen in het bedrijf moet zijn sporen verdienen. Rob: "Dat je toevallig een Van Tienen bent, zegt niet alles. Inmiddels werk ik met twee neven in het bedrijf. We hebben alle drie eerst extern gewerkt, want bij ons geldt: 'liever een zekere stap dan een snelle stap'. Een kijkje in de keuken bij een ander kan geen kwaad. Dat heeft de Short Track me ook gebracht; je hoort volop hoe het elders gaat."

Laatst heb ik nog met een andere deelnemer over een vraag kunnen sparren. Zo gaat het contact met de deelnemers dus verder dan de bijeenkomsten bij Bol.

Leren van specialisten én van elkaar tijdens Short Track Ondernemerschap

De ruimte die gegeven wordt aan elkaars ervaringen vindt hij erg waardevol. Rob: "Weet je wat het is? Iedereen die aan de Short Track meedoet, is verbonden aan een bedrijf. We zitten in eenzelfde schuitje, al hebben we ieder wel onze eigen vaarroute. In een klein bedrijf spelen andere issues dan bij ons. Die diversiteit maakt het juist zo interessant. Het is een programma met een sociaal karakter. Er hangt een open sfeer, waardoor dilemma's ook echt ingebracht worden. Daardoor leren we niet alleen van de specialisten, maar ook van elkaars situaties." Rob benoemt daarnaast expliciet het feit dat ze samen gaan dineren. "Daarin kunnen de gesprekken informeel verder gaan. Het sociale aspect wordt echt door Bol gefaciliteerd. Laatst heb ik nog met een andere deelnemer over een vraag kunnen sparren. Zo gaat het contact met de deelnemers dus verder dan de bijeenkomsten bij Bol."

Kennis en inzichten direct toepasbaar in de praktijk

De kracht van dit programma zit voor hem ook in de eenvoud. "Bol maakt het niet ingewikkelder dan nodig. De kennis wordt op een praktische manier gebracht." Tot zijn verbazing raakte Rob gefascineerd door het onderwerp Cyber Security. "Het is een actueel onderwerp waar ik zelf nog niet veel van wist, maar we werden op een begrijpelijke manier meegenomen. De volgende dag op kantoor heb ik dit direct besproken met mijn collega die de IT beheert. Ik wilde weten hoe wij onze security hebben georganiseerd. Met de sheets erbij hebben we een brainstorm gehouden en gekeken of we nog stappen moesten zetten. Deelname aan de Short Track heeft ook een sneeuwbaleffect in de organisatie. Je gaat samen reflecteren op je handelen."

Focus op verbreding; strategie & leiderschap sprong eruit

De grootste opbrengst van de Short Track is dat zijn vervolgstap nu duidelijk is. Rob is eruit: "Mezelf verbreden is een betere basis voor later. Ik ga iets anders kiezen dan de vertrouwde weg. Doorstuderen op financiën kan altijd nog, maar in dit traject sprong voor mij één module eruit: strategie & leiderschap. Dat domein boeit me enorm. En ook het domein van communicatie. Niet totaal onverwacht, want in mijn huidige werk als teamleider word ik enthousiast om mensen veiligheid te bieden én ze tot iets nieuws uit te dagen. Het intrigeert me hoe je met gesprekken kunt sturen en mensen mee kunt krijgen in verandering. En ook hoe je het beste uit mensen kunt halen. Daar wil ik me nu in gaan verbeteren."

Rob van Tienen - Assistent-controller vantienen

Wil je meer weten over de Short Track Ondernemerschap?

Deze compacte en praktische training is perfect geschikt voor ondernemers die ‘altijd nog eens een bedrijfskundig-traject willen volgen’, maar niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen. De training duurt 12 maanden en bestaat uit verschillende modules van alle facetten van het ondernemerschap.

test shorttrack

Heb je een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stel hem aan Robin!

Als trainingscoördinator ben ik het aanspreekpunt voor alle zaken rondom de Short Track Ondernemerschap. Heb jij een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stuur me een bericht of bel me op 088 1211 316.

 

Robin Geerts

Senior Organisatie Adviseur

Contactformulier: