Referenties

Short Track Ondernemerschap leert je naar het grotere plaatje kijken

Referenties

De Dutch Diamond Group in Cuijk ontwikkelt en produceert diamanten precisie instrumenten en componenten ten behoeve van technologische doeleinden. Het bedrijf heeft een grote focus op hightech innovatie. Samen met een partner pionieren zij op het gebied van lab-grown diamonds en via een academy delen ze hun kennis over de nieuwste procestechnieken. Het bedrijf in Cuijk is in handen van Ton en Elisee Janssen. In aanloop naar een overdracht ligt het dagelijks management nu bij zoon Chris en medewerkers Loek en Lennart. Chris en Loek volgden het Short Track Ondernemerschap programma van Bol Adviseurs.

Short Track Ondernemerschap leert je naar het grotere plaatje kijken 

Chris: "Leidinggeven aan een bedrijf vraagt wat anders dan vanuit je vak werken. Deze zoektocht naar invulling van onze managementrol was voor Loek en mij de directe aanleiding om deel te nemen aan het Short Track Ondernemerschap-programma." Loek: "Normaal zit je met je hoofd in de details van je eigen vak. Nu moeten we voorbij het alledaagse ook naar het grotere plaatje gaan kijken. Daar neemt dit programma je helemaal in mee."

In 2008 hebben Ton en Elisee Janssen Dutch Diamond Technologies BV opgericht. Chris: "De komende twee jaar gaan Loek, Lennart en ik onderzoeken of we het zien zitten het bedrijf over te nemen. Mijn ouders hebben een fantastische basis gelegd; het bedrijf staat als een huis. Ik heb een goede band met ze en we krijgen alle ruimte om onze weg te zoeken." Loek onderschrijft dat helemaal. "Ik werk hier sinds 2013 als production engineer en heb het bedrijf zien groeien van 5 naar 18 medewerkers. Ik vind het dan ook een hele eer dat ik deze kans krijg van Ton en Elisee. Het is nu aan ons om ervoor te zorgen dat het veelzijdige materiaal diamant in zoveel mogelijk verschillende applicaties terecht komt, en wij zo onze productgroepen verder uitbreiden."

Echte eyeopeners

Loek: "De grootste wake-up call voor mij zat in de module ICT. Daarin was de boodschap dat het niet de vraag was óf, maar wannéér je bedrijf gehackt zou worden. Zo had ik het nog niet bekeken. We hebben onze virtuele omgeving al redelijk dichtgetimmerd, maar toch zijn we er daarna nog eens goed ingedoken. Hebben we een blinde vlek? Waar zitten de valkuilen? Die boodschap echt is wel binnengekomen."

"Ik had het meest aan de module Financieel Management," aldus Chris. "Ik ben al sinds 2017 betrokken bij de implementatie van een nieuwe ERP-systeem om de financiële organisatie en planning optimaal te krijgen. Ook het waarom is me nu duidelijk geworden; ik heb een beter inzicht gekregen in onze complexe holdingstructuur." Wat nog wel verraste was het verhaal over aansprakelijkheid. Loek: "Ik leefde in de veronderstelling dat je bij een BV niet persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden, maar dat bleek toch anders te liggen. Investeringen die niet te verantwoorden zijn voor het bedrijf kunnen door de curator ondeugdelijk verklaard worden en dan ben je wel degelijk aansprakelijk."   

“Alsof een puntje van een vloerkleed is opgetild. Nu wil ik ook weten wat er verder onder ligt"


Overzichtelijke opbouw

Chris: "Direct na de Short Track was het hier te druk om de organisatie nog eens kritisch door te nemen aan de hand van alle modules. Maar nu agenderen we voor elk MT-overleg een thema. Indertijd hebben mijn ouders bijvoorbeeld de strategie neergezet. Eigenlijk hebben we nog nooit onze eigen ideeën daarover geïnventariseerd. De module Strategie heeft ons daarin op scherp gezet: waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Gaan we zo door of kiezen we anders?" Loek haalt er een metafoor bij. "Alsof het puntje van een vloerkleed is opgetild. Nu wil ik ook weten wat er verder onder ligt."

"Er zat een mooie en overzichtelijke opbouw in de lessen," aldus Chris. "Bij elk vakgebied werden de kernthema’s besproken, waarna alle deelnemers hun ervaringen konden inbrengen. Dit zorgde voor een leuke sfeer in de groep. Aan de hand van de praktijkvoorbeelden kwamen mogelijke oplossingen aan bod." Loek: "Zelf ben ik een specialist. Ik hou van details en diepgang, maar om mede richting te geven aan een bedrijf moet je kijken vanuit vogelperspectief. Tijdens de discussies dacht ik regelmatig: 'Oh ja, dat hoort er óók bij!'" 

Persoonlijke benadering

Alle lof gaat ook naar projectleider Robin Geerts. Loek: "Robin pakte de verbindende rol op tussen de gastdocenten en de deelnemers. Dat deed hij erg goed en het gaf een leuke dynamiek aan de bijeenkomsten." Hij kende de achtergrond en het bedrijf van alle deelnemers. Chris: "Vanuit de inhoud wendde hij zich dan bijvoorbeeld tot mij met een verhaal over mijn vader. Als een soort vertaler voegde hij context toe. Ik wil dit expliciet benoemen, want dat maakte de Short Track prettig én persoonlijk."

Chris Janssen & Loek van den Boom  Dutch Diamond Technologies

Wil je meer weten over de Short Track Ondernemerschap?

Deze compacte en praktische training is perfect geschikt voor ondernemers die ‘altijd nog eens een bedrijfskundig-traject willen volgen’, maar niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen. De training duurt 12 maanden en bestaat uit verschillende modules van alle facetten van het ondernemerschap.

Heb je een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stel hem aan Robin.

Als trainingscoördinator ben ik het aanspreekpunt voor alle zaken rondom de Short Track Ondernemerschap. Heb jij een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stuur me een bericht of bel me op 088 1211 316.

 
 

Robin Geerts

Senior Organisatie Adviseur

Contactformulier: