Referenties

Overnameplannen hebben steviger fundament dankzij Short Track Ondernemerschap

Referenties

Vinnie Vermeulen (26) staat aan de vooravond van zijn intrede in het familiebedrijf. De ACB Group heeft zo’n 130 werknemers, verspreid over vestigingen in Horst en ‘s-Heerenberg. Om zich maximaal daarop voor te bereiden nam hij deel aan het Short Track programma 2019-2020. Wat heeft hem dat opgeleverd?

Overnameplannen hebben steviger fundament dankzij Short Track Ondernemerschap

“In voorbereiding op de overname van ons familiebedrijf besloot ik aan de Short Track Ondernemerschap, de ondernemerstraining van Bol deel te nemen. We hebben nog een les te gaan, maar ik weet nu al dat ik deze investering driedubbel heb terugverdiend. De interactieve lessen, samen met de ingebrachte ervaringen van de andere deelnemers, hebben mijn overnameplannen aanzienlijk meer body gegeven, in vorm en in kwaliteit. En dan te bedenken dat ik op voorhand aarzelde of deze training niet te vroeg kwam in mijn proces…

De huidige ACB Group, ons bedrijf in transportbanden en industriële automatisering, werd bij mijn opa en oma in de kelder opgericht. Dat was in 1994, in mijn geboortejaar. Toen ik klein was ging ik dan ook elke zaterdag mee naar het bedrijf en het werd een deel van mijn leven. Gaandeweg werd het ook een deel van mezelf. Op dit moment hebben we vestigingen in Horst en ‘s Heerenberg en zijn er 130 mensen werkzaam. Ik ben er trots op en wil dit mooie bedrijf met succes verder laten groeien.

Toegepast op mijn persoonlijke situatie

Aangezien ik nog niet in ons bedrijf werk, dacht ik aanvankelijk dat de training van Bol Adviseurs te vroeg voor mij zou zijn. Ik heb namelijk bewust gekozen voor een externe functie, als logistiek consultant in een ander bedrijf, om te ervaren hoe andere organisaties werken. Toch bleek juist nu, in aanloop naar de overname, bepaalde kennis uit de training van Bol voor mij heel handig te zijn.

In de Short Track wordt in de lessen zoveel mogelijk de eigen situatie van de deelnemers meegenomen. Ik vernam bijvoorbeeld bij de module ‘juridische risico’s’ wat ik voor ons bedrijf testamentair moet regelen voor de overname. Naast mijn vader hebben we namelijk nog een tweede directeur. Blijkbaar vraagt dit om een andere constructie. Dat was hele wezenlijke informatie voor mij. Ik ben het meteen gaan regelen. Door het er in de les over te hebben, kwamen ook ervaringsverhalen naar boven.

Ineens besefte ik dat ik al 'zoon van' voor de bedrijfsovername wel draagvlak moet creëren.

 

Openheid over de pijnlijke ervaringen

Zo vertelde een deelnemer welke tegenwerking er was, als ‘kind van’, ten tijde van de overname. Iedere directeur verzamelt in de loop der jaren zijn eigen mensen om zich heen, waar hij steun en inspiratie uit haalt. Als opvolger kies je ook je eigen mensen, en als twintiger zijn dat veelal leeftijdgenoten. Maar dat viel niet goed bij de oudere garde. De situatie escaleerde zo, dat een van de werknemers op dit moment niet meer binnen het bedrijf werkzaam is. Dat is natuurlijk niet hoe je het wilt.

Het zette me aan het denken. Ineens realiseerde ik me dat ook ik voor iedereen ‘de zoon van’ ben. Zomaar zoonlief op de eerste positie zetten heeft een risico in zich. In de gesprekken met mijn vader zijn we gaan zoeken naar een weg om mezelf te herintroduceren. We hebben nu besloten dat ik als overgangsfase eerst een tijd ga meedraaien met het productiepersoneel. Zo kan ik aan een nieuwe relatie met het personeel bouwen.

Uitwisseling en herkenning onder leeftijdsgenoten

Dankzij alle verhalen en ervaringen in de Short Track, besefte ik dat het fundament voor het welslagen van de overname nog niet stevig genoeg was. Dit soort pijnlijke eerlijkheid haal je niet van internet. Deze onderlinge uitwisseling maken de lessen extra waardevol. Er is zoveel herkenning over en weer. Het was voor mij de eerste keer dat ik me met leeftijdgenoten over ondernemersvraagstukken boog, maar dat is echt goed bevallen.

Ik vond het ook prettig dat enkelen ervan uit een familiebedrijf kwamen. Die dynamiek is nu eenmaal anders. Als het niet goed gaat, wat betekent dit dan bijvoorbeeld voor de band met je ouders? Ik wil geen verstoorde relatie. Waar ik me voorheen in mijn eentje zorgen om maakte, bleek ineens normaal te zijn. Die ontdekking alleen al gaf me vertrouwen.”

Vinnie Vermeulen – ACB Group

Wil je meer weten over de Short Track Ondernemerschap?

Deze compacte en praktische training is perfect geschikt voor ondernemers die ‘altijd nog eens een bedrijfskundig-traject willen volgen’, maar niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen. De training duurt 12 maanden en bestaat uit verschillende modules van alle facetten van het ondernemerschap.

Heb je een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stel hem aan Robin.

Als trainingscoördinator ben ik het aanspreekpunt voor alle zaken rondom de Short Track Ondernemerschap. Heb jij een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stuur me een bericht of bel me op 088 1211 316.

Robin Geerts

Senior Organisatie Adviseur

Contactformulier: