Nieuws & Blogs

Zo zet je logistieke data om in dagelijkse rit- en bezettingsresultaten

|

Precies weten hoeveel iedere rit per kilometer heeft opgeleverd? Dat is voor iedere ondernemer in de transportsector gouden informatie. Best opmerkelijk dus dat lang niet ieder transportbedrijf hier inzicht in heeft. Terwijl dat met Business Intelligence relatief eenvoudig te realiseren is!

Wat een transportbedrijf iedere maand onder aan de streep overhoudt, dat is meestal wel duidelijk voor de ondernemer. Maar welke ritten nu precies het meeste rendement opleveren en welke ritten het resultaat juist alleen maar naar beneden halen: dát is vaak onbekend. Zonde, want juist door hier inzicht in te krijgen, kunnen bedrijfsresultaten vaak (flink) worden verbeterd.

Data verzamelen en combineren

Inzicht krijgen in dagelijkse rit- en bezettingsresultaten is mogelijk door Business Intelligence in de bedrijfsvoering te implementeren. Een goede BI-tool maakt het namelijk mogelijk om alle data die beschikbaar zijn binnen het bedrijf te verzamelen op één plek en met elkaar te combineren. De analyses die hiermee kunnen worden gemaakt, leveren vaak verrassende inzichten op. Zo kan bijvoorbeeld ineens blijken dat die klant met die hoge omzet toch minder interessant is dan gedacht doordat de kilometerprijs bij die ritten – bijvoorbeeld door wachttijden – onevenredig hoog is. Of kom je tot het inzicht dat bepaalde kleinere – in jouw ogen minder winstgevende – klanten juist voor een interessant rendement zorgen.

Elke rit voor de juiste prijs

Ritprijzen die aan de klant worden doorberekend worden veelal op basis van het aantal te rijden kilometers en een gemiddelde kilometerprijs vastgesteld. Maar is dat niet veel te kort door de bocht? Wij denken van wel. Want wat een rit uiteindelijk kost, is van veel meer factoren afhankelijk. Denk alleen al maar aan wachttijden op locatie, fluctuerende brandstofkosten en vertragingen door files. Stuk voor stuk factoren die van invloed zijn op de kosten per kilometer. Hoe hoger de kilometerkosten van een bepaalde rit, hoe hoger ook de ritprijs voor de klant dient te zijn. Of neem je genoegen met een lagere marge? Nee, toch? Met Business Intelligence krijg je eenvoudig inzicht in de kosten van iedere individuele rit. Bijzonder waardevol natuurlijk, want daardoor ben je in staat voortaan reële ritprijzen te vragen en stuur je jouw chauffeurs niet langer voor een habbekrats op pad.

Trackers: de investering meer dan waard

Om optimaal te kunnen profiteren van Business Intelligence is het werken met GPS trackers wat ons betreft een must. Die geven namelijk automatisch betrouwbare informatie over onder andere het aantal gereden kilometers, wachttijden en de totale duur van een rit. Combineer middels BI al die waardevolle informatie met de financiële gegevens van de rit en je weet precies wat een rit precies per kilometer heeft opgeleverd, zonder dat het tijd kost om dit handmatig precies uit te zoeken.

Business Intelligence voor jouw transportbedrijf

Interessant hè, al die gecombineerde data binnen je bedrijf die zorgen voor waardevolle inzichten in de dagelijkse rit- en bezettingsresultaten? Met Business Intelligence is dat snel en efficiënt te realiseren. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van Business Intelligence van Bol Adviseurs? Download dan nu onze Business Intelligence brochure en zie hoe BIQ jou kan helpen om het rendement van je ritten te verhogen.

New call-to-action