Nieuws & Blogs

Wanneer is jouw bedrijf klaar voor een Exit Planning?

|

Om je bedrijf over te kunnen dragen moet fiscaal en juridisch alles correct geregeld zijn. Toch is je bedrijf pas écht klaar voor de overdracht als JIJ dat ook bent. Evenals je opvolger. Een goede Exit Planning kan hier bij helpen. 

Op fiscaal en juridisch gebied moet er veel worden geregeld om je familiebedrijf op de goede manier door te geven aan de volgende generatie. Een goede Exit Planning kan je hierbij helpen. Hierin worden namelijk alle aandachtspunten op deze gebieden zorgvuldig doorlopen, worden belangrijke beslissingen genomen en waar nodig aanpassingen gedaan. Maar daarmee ben je er nog niet. Sterker nog: een bedrijfsoverdracht kan alleen succesvol zijn als jij en je bedrijfsopvolger(s) er ook klaar voor zijn. En dat is vooral een emotionele kwestie.

Exit Planning: het estafettestokje doorgeven

Een bedrijfsovername is in feite als het doorgeven van een estafettestokje. Een spannend en belangrijk moment. Durf jij als overdragende ondernemer het stokje wel los te laten? En pakt je opvolger het stokje wel goed over? Oftewel: durf jij afstand van het bedrijf te nemen en durft de nieuwe eigenaar de touwtjes in handen te nemen? Gelukkig is het feitelijk overgeven van het stokje bij een bedrijfsoverdracht geen risicovol moment, zoals dat bij een echte estafettewedstrijd wel is.

Vertrouwen is essentieel bij Exit Planning

De garantie dat het stokje goed wordt overgedragen, wordt namelijk gecreëerd door tijdens de Exit Planning niets aan het toeval over te laten en vooral ook veel aandacht aan het emotionele aspect te besteden. Zo plannen we bijvoorbeeld voor jou als overdragende ondernemer in de periode voorafgaand aan de overdracht langzaamaan steeds meer vrije tijd in. Juist op de drukste dagen neem jij lekker vrij. Lastig? In het begin wel. Maar je zult zien dat jouw opvolger – die dan al langere tijd actief is binnen je bedrijf – de zaakjes prima weet te regelen. Dat geeft vertrouwen. Aan beide partijen.

Neem de tijd voor Exit Planning

Het is niet verstandig om direct in de beginfase van jouw Exit Planning een overnamedatum vast te leggen. Voornamelijk het emotionele traject is vooraf namelijk niet in tijd te vangen. Heb jij of je opvolger langer de tijd nodig om het juiste gevoel te krijgen? Neem die tijd dan ook, want alleen een overdracht waar iedereen een goed gevoel bij heeft, is toekomstbestendig. Is fiscaal en juridisch alles geregeld én is iedereen er ook emotioneel klaar voor? Dan weet je het zeker: dat stokje? Dat gaat echt niet vallen!

Meer weten over Exit Planning?

Wil je weten wat Exit Planning precies inhoudt? Download dan onze brochure. Hierin lees je alles over het hoe en wat van een goede Exit Planning. Ook maak je hierin uitgebreid kennis met XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht.

New call-to-action