Nieuws & Blogs

Waarom een notary letter nodig is bij bedrijfsverkoop

|
 Waarom een notary letter nodig is bij bedrijfsverkoop

Ben je van plan jouw aandelen van een onderneming te verkopen, dan komen daar een aantal juridische handelingen bij kijken. Een onderbelicht, maar niet onbelangrijk, onderdeel is het laten opstellen van een notarisbrief, in het Engels ook wel een notary letter genoemd. Wat is het, wat wordt erin geregeld en waarom heb je deze nodig?

Wat is een notary letter?

Simpel gezegd worden in een notary letter alle handelingen omschreven die nodig zijn voor het succesvol afronden van een aandelentransactie binnen het mkb-bedrijf. Denk hierbij aan:

  • het benoemen van betrokken partijen bij de transactie;
  • welk bedrag door wie op de kwaliteitsrekening van de notaris wordt gestort;
  • het moment van uitbetaling aan de verkoper van de aandelen;
  • duidelijkheid rondom de (volgorde van) te ondertekenen documenten;
  • de vrijgave van zekerheden en
  • de checks die de notaris volgens haar zorgplicht verricht (raadplegen van faillissementenregister, handelsregister, kadaster en/of gemeentelijke basisadministratie).

Door dit soort zaken vast te leggen, dek je nadelige fiscale en juridische risico’s af. Stel dat de koper van de aandelen failliet gaat op het moment van levering van de aandelen, (lees: bij het passeren) maar het bedrag van de aandelenkoopsom al op de rekening van de notaris staat. Of de notaris de koopsom voor de aandelen aan jou als verkoper dan overmaakt, is afhankelijk van de afspraken in de notarisbrief.

Voor ondernemers is het verstandig om de koopovereenkomst van aandelen door een ondernemersadviesbureau op te laten stellen en de notary letter op te laten stellen door een (kandidaat)notaris. Ga vooral niet zelf aan de slag als je juridische risico’s wilt mijden.

Waar kan ik terecht voor het opstellen van een notary letter?

De Notary letter wordt opgesteld door de notaris die de akte van levering van de aandelen gaat passeren in samenwerking met een jurist van Bol Adviseurs. Onze specialisten kunnen jou hierbij ondersteunen. Neem bij vragen dan ook gerust vrijblijvend contact met op met de specialisten van Bol Adviseurs. Zij helpen je graag verder!