Nieuws & Blogs

Waarom niet een ERP-pakket, maar een BI-tool de oplossing is voor meer inzicht in je databehoefte

|
Waarom niet een ERP-pakket, maar een BI-tool de oplossing is voor meer inzicht in je databehoefte

Voor veel ondernemers is het implementeren van een ERP-pakket de heilige graal. Zij verwachten hiermee in één klap meer inzicht te krijgen in hun bedrijfsprocessen en in hun data. Dat is echter maar tot zekere hoogte waar. Een ERP-pakket zal zeker helpen om een beter beeld te krijgen van belangrijke informatie binnen jouw organisatie, maar zorgt het ook voor meer inzicht in je databehoefte? De BI-specialisten van Bol Adviseurs zijn van mening dat hier meer voor nodig is. Zij raden aan om (ook) een BI-tool te gebruiken.

Dataverzameling met een BI-tool

BI-tools zoals Power BI, Tableau en Qlikview zijn bedoeld om inzichten te creëren op basis van systeemdata en -gegevens. Een dergelijk programma haalt alle relevante data uit de verschillende systemen binnen je organisatie en bundelt deze informatie in inzichtelijke dashboards, overzichten en rapportages. Op die manier is het mogelijk om gespecialiseerde systemen te gebruiken en toch alle data gekoppeld te hebben.

Dataverzameling met een ERP-pakket

Een ERP-pakket integreert diverse interne modules in één systeem. Zo houd je in een ERP-pakket bijvoorbeeld je voorraadbeheer, maar ook je financiële administratie bij. Hierdoor ligt veel informatie in ERP-pakketten vast, maar dit wordt lang niet altijd optimaal en voor jouw eigen situatie zichtbaar gemaakt.

Het verschil in datagebruik

Zowel een BI-tool als een ERP-pakket zijn nuttig in het vergaren van relevante bedrijfsinformatie. Wel is het zo, dat de door een BI-tool gegenereerde data vaak meer gespecialiseerd is. Bij een ERP-pakket is het namelijk vaak niet mogelijk om door te klikken op rapporten. Je kunt dus wel rapporten genereren, maar niet dieper ingaan om de informatie die hierin geboden wordt.

BI-tools ERP-pakketten
  • Toegang tot alle gegevens in je data warehouse
  • Inzicht in operationele en transactionele data
  • Inzicht in strategische data (omzet, winst en groei) en in operationele data (dagelijkse verkoopprestaties)
  • Nauwkeurig vanuit operationeel perspectief, maar niet vanuit strategisch oogpunt
  • Geschikt om diepgaande analyses uit te voeren
  • Geven geen inzichten op hoog niveau
  • Worden gebruikt voor het nemen van strategische beslissingen
 


Advies over jouw databehoefte

Wil je weten of een BI-tool ook geschikt is voor jouw organisatie? Onze BI-specialisten brengen jouw informatiebehoefte in kaart en kunnen je op basis hiervan adviseren over de mogelijkheden van Business Intelligence. Neem contact met ons op en vraag een persoonlijk adviesgesprek aan.

Vraag een adviesgesprek aan »