Nieuws & Blogs

Waar en wanneer begin je met de overdracht van je familiebedrijf?

|

Stel je voor: het is vrijdagmiddag en je sluit voor de allerlaatste keer de deur van je bedrijf. Maandag begint je opvolger: je oudste zoon. Vorige week heb je hem gevraagd of hij het familiebedrijf wilde overnemen. En ja, dat wilde hij wel. Hij weet wel ongeveer hoe het werkt, dus dat komt vast goed. Mooi. Snel geregeld!

Elke ondernemer snapt natuurlijk wel dat een bedrijfsovername er nooit uit zal zien zoals hierboven omschreven. Dat is maar goed ook! Een bedrijfsoverdracht vraagt namelijk om een goede voorbereiding in de vorm van Exit Planning. Dat dit een traject van jaren is, beseft echt niet iedereen. Terwijl dat wel de sleutel tot een succesvolle bedrijfsoverdracht is.

Een goede Exit Planning is een jarenlang traject

Je kunt maar beter op tijd met je Exit Planning beginnen, liefst zelfs voor je vijftigste. Waarom? Je voorkomt dan dat je voor verrassingen komt te staan en hebt ruim voldoende tijd – lees: meerdere jaren – om alles goed te regelen op het juridische en fiscale vlak. Bovendien is het belangrijk dat je zelf de tijd neemt om aan het idee van de bedrijfsoverdracht te wennen en er een goed gevoel bij te krijgen. Het overdragen van je bedrijf is immers een mijlpaal in je leven. Je neemt afscheid van je levenswerk en begint aan een nieuw hoofdstuk. Dat brengt de nodige emoties met zich mee. Ook je opvolger heeft tijd nodig. Het overnemen van het familiebedrijf is namelijk een keuze voor het leven. Die beslissing neem je niet na één nachtje slapen.

Een goede start met een duidelijke Exit Planning

Waar moet je beginnen? Voor ons is dat helder: je begint bij je familie. Of liever gezegd: mét je familie. Ga in gesprek! Want alleen als je met je familie op één lijn zit, kun je het familiebedrijf goed overdragen. Uiteraard zorgen wij hierbij voor professionele en persoonlijke begeleiding. Neem je het ‘waar’ in de vraagstelling heel letterlijk – als in: ‘welke locatie’ – dan hebben wij bovendien de perfecte plek: onze huiskamer! Geen zakelijke kantooromgeving, maar een huiselijke, informele setting. We weten uit ervaring: dat geeft vertrouwen. Vertrouwen om open de diepte in te kunnen gaan met je familie. Daarmee zet je meteen de belangrijkste stap naar een succesvolle bedrijfsoverdracht.

Met Exit Planning op XPEDITIE. 

Bij Bol Adviseurs hebben we het traject van Exit Planning vormgegeven in een expeditie: XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht. Tijdens deze boeiende reis nemen we alle aspecten rondom jouw Exit Planning uitgebreid onder de loep en laten we niets aan het toeval over. We begeleiden je in het complete traject zodat je de juiste route neemt naar jouw unieke eindbestemming: een succesvolle bedrijfsoverdracht.

Meer weten over Exit Planning?

Wil je weten wat Exit Planning precies inhoudt? Download dan onze brochure. Hierin lees je alles over het hoe en wat van een goede Exit Planning. Ook maak je hierin uitgebreid kennis met XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht.

New call-to-action