Nieuws & Blogs

Vaste reiskostenvergoeding ook na 1 oktober 2021 onbelast te betalen

|

De goedkeuring voor werkgevers om de vaste reiskostenvergoeding onbelast te mogen doorbetalen, ook als de werknemer thuiswerkt, eindigt hoogstwaarschijnlijk op 1 oktober. Toch kunnen werkgevers die ook in het laatste kwartaal van 2021 de volledige reiskostenvergoeding onbelast willen blijven betalen, dat onder voorwaarden gewoon blijven doen.

Voorwaarden onbelast vergoeden vaste reiskosten vanaf 1 oktober

Waar een thuiswerkdag nu ook als reisdag geldt, tellen na 1 oktober 2021 alleen daadwerkelijke reisdagen naar het werk mee. Andere voorwaarden zijn dat een werknemer:

  • Fulltime werkt (214 werkdagen per kalenderjaar).
  • Van de 214 werkdagen ten minste 128 dagen in het jaar van de woning naar een vaste plek reist. Ook wel het 128-dagencriterium genoemd.

Thuiswerkdagen tot 1 oktober tellen mee als reisdag

Had een werknemer vóór 13 maart 2020 al een voorwaardelijk recht op een vaste onbelaste reiskostenvergoeding voor 5 werkdagen of meer. Dan tellen de thuiswerkdagen van 1 januari 2021 tot 1 oktober 2021 mee voor het 128-dagencriterium. Bepalend zijn het reispatroon en de daarop gebaseerde hoogte van de vaste onbelaste reiskostenvergoeding die werden verwacht vóór 13 maart 2020. Hierbij tellen dagen van ziekte, vakantie, sabbatsverlof en zorgverlof niet mee als reisdag.