Nieuws & Blogs

Medewerkers aan je bedrijf binden door aandelen te verkopen: een goed idee?

|

Het binden van belangrijke medewerkers aan je bedrijf is essentieel voor de continuïteit en groei ervan. Een manier om dit te realiseren is door medewerkers de mogelijkheid te bieden om aandelen in het bedrijf te kopen. Dit kan verschillende voordelen hebben, zowel voor de medewerkers als voor jou als ondernemer. In deze blog bespreken we waarom het verkopen van aandelen aan medewerkers een goed idee kan zijn, maar we kijken ook naar mogelijke nadelen en alternatieven.

De voordelen van aandelenoverdracht naar medewerkers

Een van de belangrijkste voordelen van het verkopen van aandelen aan medewerkers is het versterken van de binding met het bedrijf. Door aandelen te bezitten, hebben medewerkers niet alleen een financieel belang bij het succes van het bedrijf, maar voelen ze zich ook meer betrokken bij de organisatie. Dit kan leiden tot een betere continuïteit van het bedrijf, omdat het bedrijf niet meer van één persoon afhankelijk is. Medewerkers voelen zich ook meer medeverantwoordelijk voor het behalen van goede resultaten.

Daarnaast kunnen de lasten van het ondernemerschap worden gedeeld wanneer medewerkers aandelen kopen. Als ondernemer sta je er niet meer alleen voor en kunnen belangrijke beslissingen samen met de medewerkers worden genomen. Bespreek vooraf wél op welke vlakken de medewerker in zijn rol als mede-eigenaar de huidige eigenaar meer gaat ontzorgen en ontlasten. Dit voorkomt onenigheid achteraf.

Gedeeld ondernemerschap verlaagt niet alleen de druk op jou als ondernemer, maar geeft ook de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan andere belangrijke zaken, zoals je gezin, familie, vrienden en hobby's. Bovendien kan het verkopen van aandelen aan medewerkers een gefaseerde opstap zijn naar een volledige bedrijfsoverdracht op de langere termijn. Hierdoor hoef je zelf niet tot je zeventigste 80 uur per week te blijven werken en kun je eerder genieten van een deel van de financiële opbrengst van het bedrijf op een moment dat je nog vol in het leven staat. Tevens is er door een gefaseerde overdracht sprake van een spreiding van het verkooprisico over de jaren heen.

Is een aandelenoverdracht wel de juiste richting?

Hoewel het verkopen van aandelen aan medewerkers voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen om rekening mee te houden. Een goede medewerker hoeft niet per se ook een goede ondernemer te zijn. Het is belangrijk om te beoordelen of de medewerkers die interesse hebben om zich in te kopen in het bedrijf, over de juiste kwaliteiten,  vaardigheden en mindset beschikken om deze rol succesvol te vervullen. Een grondige evaluatie van hun ondernemerspotentieel en het bieden van de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen hierbij helpen.

Daarnaast zijn er alternatieve manieren om medewerkers te binden, zoals winstdeling of bonusregelingen bij bepaalde prestaties waar de medewerker invloed op heeft of als deze lang aan het bedrijf verbonden blijft. Dit kan ook effectief zijn om motivatie en betrokkenheid te vergroten, zonder de complexiteit en risico's van het verkopen van aandelen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften en doelen van het bedrijf en de medewerkers te evalueren om de juiste bindingstechnieken te kiezen.

Naast de vraag of de medewerker ook een ondernemer is, zijn bij een aandelenoverdracht ook nog fiscaal en juridische aspecten van toepassing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vraag of het bedrijf wel goed voorbereid is op een aandelenoverdracht? Op welk niveau koopt de medewerker zich in? Ook in het bedrijfspand of alleen in de werkmaatschappij? Hoe komen we tot een objectieve waardering van de aandelen? En hoe voorkomen we dat de fiscus de inkoop als een verkapt salaris gaat zien? Allemaal vragen die je vooraf samen met een deskundige adviseur moet zien te beantwoorden.

Het managen van de verwachtingen binnen het familiebedrijf

Een andere belangrijke overweging is of je als ondernemer zelf klaar bent om bepaalde zaken los te laten en de regie over je bedrijf te delen. Het verkopen van aandelen betekent het delen van eigendom en zeggenschap, wat een verandering kan zijn in de bedrijfsdynamiek. Het is cruciaal om een goede afweging te maken tussen het behouden van controle en het bieden van kansen aan medewerkers om zich te ontwikkelen en te groeien.

In het geval van een familiebedrijf is het belangrijk om ook de visie en mening van andere familieleden te overwegen. Het toelaten van externen kan impact hebben op de familiedynamiek en de bedrijfscultuur. Het is belangrijk om open communicatie te bevorderen en een evenwicht te vinden tussen het behoud van een goede sfeer en het aantrekken van waardevolle talenten.

Wat is de beste optie voor jouw situatie?

Bij Bol Adviseurs begrijpen we de complexiteit van het binden van medewerkers en het overdragen van bedrijven, vooral binnen familiebedrijven. We hebben uitgebreide ervaring in het begeleiden van bedrijfsoverdrachten en kennen de unieke dynamiek die hierbij komt kijken. Als je wilt sparren over deze overwegingen of meer informatie wilt, staan we klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op en samen kunnen we de beste strategie bepalen om medewerkers aan je bedrijf te binden en de toekomst van je bedrijf veilig te stellen.