Nieuws & Blogs

Ik wil gaan starten met Business Intelligence: waar moet ik beginnen?

|

Yes, je ziet het helemaal zitten: je wilt Business Intelligence gaan implementeren in je bedrijfsvoering. Dat gaat je mega waardevolle inzichten opleveren waarmee je jouw bedrijf verder kunt verbeteren en kunt laten groeien. Maar wacht even, je hebt geen idee hoe je dat aan moet vliegen. Waar moet je beginnen?

Dat Business Intelligence echt een meerwaarde voor je onderneming is, dat weet je inmiddels wel. En dat je er mee wilt gaan werken, ook dat is klip en klaar. Maar verder is Business Intelligence eerlijk gezegd vooral nog abracadabra voor je. Niet erg, want hoe zo’n BI-tool er aan de achterkant precies uitziet, daar hoef jij je gelukkig niet in te verdiepen. Maar het is wél de bedoeling dat je zelf stappen gaat zetten om Business Intelligence op de juiste manier in te kunnen zetten.

Ambitie als basis voor Business Intelligence

Het succes van Business Intelligence begint met het bepalen van je bedrijfsdoelstellingen. Wat zijn je ambities? Wat is jouw stip op de horizon? De missie en visie van je organisatie vormen het vertrekpunt voor de realisatie van BI binnen je bedrijf. Waarom bestaat je organisatie? Waar wil je met je bedrijf naar toe? Welke resultaten wil je behalen? En welke doelstellingen horen daarbij?

De kleur van de medaille

De doelstellingen die je met je bedrijf voor ogen hebt, zijn voor iedere ondernemer verschillend. En dat maakt ook meteen dat Business Intelligence bij ieder bedrijf op een andere manier wordt ingezet. Het mooie is dat dit ook heel gemakkelijk kan. Een BI-tool wordt namelijk op maat gemaakt. Zo kies je zelf de kleur van jouw medaille. De kleur die het beste bij je past is afhankelijk van jouw ambities. Is het voor jou als transportbedrijf voldoende om helder te hebben wat je winst per maand is? Dan is brons wellicht jouw kleur. Of wil je een gedetailleerd inzicht in je ritprijzen per klant om in de toekomst je klantenbestand uit te kunnen breiden met soortgelijke klanten? Dan ga je absoluut voor goud. En weet: elke kleur is de juiste, zo lang deze maar bij jou als ondernemer past!

Weten wat je nodig hebt

Aan de hand van je bedrijfsdoelstellingen ga je vervolgens bepalen welke gegevens je inzichtelijk wilt hebben. Dat moet je namelijk weten om je Business Intelligence tool efficiënt in te kunnen richten. Wat wil je bereiken met je bedrijf in de toekomst en welke informatie heb je daarvoor nodig? Wanneer je dat allemaal helder op een rijtje hebt, heb je de eerste belangrijke stap naar een succesvolle BI-implementatie gezet.

En dan?

Het bepalen van je doelstellingen en het helder krijgen welke informatie je nodig hebt om je doelen te bereiken, is dus feitelijk de eerste stap op weg naar het inzetten van Business Intelligence binnen jouw bedrijf. Wil je weten wat de vervolgstappen zijn? Die delen we graag met je.  Vraag onze gratis BI demo aan. 

New call-to-action