Nieuws & Blogs

Bedrijfsopvolging: hoe vind je een geschikte opvolger voor jouw bedrijf?

|

Het regelen van de bedrijfsopvolging binnen het bedrijf is zo eenvoudig nog niet. Het is niet zo vreemd dat je de meest geschikte opvolger voor je bedrijf wilt vinden. Je hebt hard gewerkt om te komen waar je bent en je wilt dit in goede handen achterlaten. Voor menig ondernemer is de bedrijfsopvolging dan ook de aanleiding voor heel wat gepieker.

Het zou uiteraard geweldig zijn als een zoon of dochter het bedrijf wil overnemen, maar aan de andere kant wil je ook niet te hard pushen. En hoe zit het trouwens wanneer er meerdere kinderen zijn die aangeven interesse te hebben in het ondernemerschap?

Interesse voor de bedrijfsopvolging

Als je het bedrijf wilt overdragen aan (een van) je kinderen, is het belangrijk om iedereen bij deze plannen te betrekken. Natuurlijk vraag je je kinderen ook naar hun plannen. Waarschijnlijk is de bedrijfsopvolging al eens ter sprake gekomen (al was het maar toen ze vroeger enthousiast riepen dat ze bij jou wilden komen werken), maar nu is het tijd om het er nogmaals met iedereen over te hebben.

De belangrijkste vraag hierbij is: wie heeft er (serieuze) interesse in de overname van het bedrijf? Wanneer dit duidelijk is, kun je je kind(eren) de mogelijkheid bieden om op hun eigen manier ‘proef te draaien’ binnen het bedrijf. Ook wanneer een kind al in het bedrijf werkzaam is, is het verstandig om hem of haar los te maken van de gebruikelijke taken en op verschillende afdelingen te laten werken.

Praktijkervaring voor beide partijen

Het grote voordeel van een dergelijke aanpak, is dat je kinderen én het bedrijf beter leren kennen én er op die manier achter kunnen komen of het ondernemen echt iets voor hun is. Het is hierbij wel heel belangrijk, dat je ze tijdens deze ‘stage’ de ruimte en het vertrouwen kunt geven om de zaken op hun eigen manier aan te pakken. Uiteraard mag je hiermee klein beginnen en het van daaruit uitbouwen.

Op deze manier kunnen zij ervaren hoe het is om het bedrijf daadwerkelijk te leiden en krijg jij meer inzicht in wat het betekent om de onderneming daadwerkelijk over te dragen.

Extra advies bij ondernemer en bedrijfsopvolging

Vind je het fijn om bij het regelen van de bedrijfsopvolging ondersteund te worden met deskundig advies? Wij staan je tijdens het gehele traject graag terzijde. Wij kunnen jou als ondernemer helpen met de voorbereidingen en de daadwerkelijke uitvoering van de bedrijfsoverdracht. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze checklist ‘Waar moet je aan denken bij het overdragen van je bedrijf?’ om te ontdekken of je niets over het hoofd ziet.

Download de checklist »

Daarnaast hebben we eens speciaal trainingsprogramma ontwikkeld voor jonge ondernemers: de Short Track Ondernemerschap. Hierbij kijken de deelnemers in verschillende modules naar de theorie en de praktijk van ondernemen – en hoe deze twee zich tot elkaar verhouden. De ideale start voor iemand die op het punt staat een (familie)bedrijf over te nemen. Misschien iets voor jouw zoon of dochter?