Nieuws & Blogs

Het familiebedrijf verkopen aan je kinderen in 3 stappen

|

Het is allemaal geregeld: je zoon of dochter wil je opvolgen en nu is het zaak om het familiebedrijf aan hem of haar te verkopen. Dit is natuurlijk iets heel anders dan een andere zakelijke transactie. Je krijgt niet alleen te maken met financiële, fiscale en juridische factoren, maar ook met emotionele aspecten. Het familiebedrijf verkopen is namelijk een stap met grote gevolgen.

Het familiebedrijf verkopen in drie stappen

Onze experts houden zich bezig met het begeleiden van en adviseren bij bedrijfsoverdrachten. De combinatie van de theoretische kennis en de jarenlange praktijkervaring van onze adviseurs heeft tot een driestappenplan geleid dat je kunt gebruiken als je plannen maakt om het familiebedrijf te verkopen:

  • Stap 1: het maken van een persoonlijk plan

Hierin richt je je op de zachte kant van de bedrijfsoverdracht. Denk eens na over hoe je leven eruit gaat zien na de bedrijfsoverdracht. Tot op welke hoogte blijf je bijvoorbeeld betrokken bij het bedrijf?

  • Stap 2: het maken van een financieel plan

Denk niet alleen aan wat je voor de verkoop zelf moet regelen, maar zet ook op een rijtje hoe dit gevolgen heeft voor je eigen financiële situatie nadat je het bedrijf hebt overgedragen.

  • Stap 3: het maken van een bedrijfsplan

In het bedrijfsplan regel je de continuïteit van het bedrijf. Vergeet niet om ook alle afspraken en regelingen op juridisch en fiscaal gebied vast te leggen.

familiebedrijf verkopen in 3 stappen

Checklist om niets te vergeten

Als je het familiebedrijf gaat verkopen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de voorwaarden van de fiscus. Dit geldt ook als je het bedrijf als schenking overdraagt aan je kinderen. Wij helpen je hierbij waar nodig. Door gebruik te maken van onze checklist ‘Waar moet je aan denken bij het overdragen van je bedrijf?’ krijg je snel inzicht in wat je te doen staan wanneer je het familiebedrijf wilt verkopen.

Download de checklist »