Nieuws & Blogs

Help, ik zie door alle data van mijn bedrijf het bos niet meer!

|

Als je je bedenkt hoeveel data er binnen je bedrijf opgeslagen wordt, kun je gerust zeggen dat je een ware schatkamer in huis hebt. Een schatkamer vol informatie om precies te zijn, die je kunt gebruiken voor het verbeteren van je bedrijfsprocessen. Deze data geeft je bijvoorbeeld meer inzicht over knelpunten binnen de bedrijfsvoering, maar je kunt het ook gebruiken om andere vragen te beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een profiel van potentiële klanten of aan het achterhalen welke verkopers het beste verkopen.

Toch kleeft er ook een nadeel aan al deze data in je bedrijf. Want het is veel, heel erg veel. Het gevaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet, ligt al snel op de loer. Daarom is het belangrijk dat je het overzicht bewaart. Laat je niet verleiden tot het ellenlang uitweiden met cijfers, statistieken en andere informatie. Wij geven je onze 5 beste tips om een goed onderscheid te maken tussen relevante en niet relevantie informatie.

5 tips om de data uit je bedrijf zo efficiënt mogelijk te gebruiken

De data in je bedrijf is pas nuttig als er aan twee voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste moet je uiteraard weten welke data er is en ten tweede moet je weten hoe je deze data gebruikt. Onze ervaring is echter, dat de focus van het doel nogal eens afdwaalt zodra alle beschikbare informatie in beeld komt, waarna je op het eind van de rit misschien achter heel veel interessante feitjes bent gekomen, maar eigenlijk nog niets weet.

Voorkom dat je door de bomen het bos niet mee ziet en houdt de volgende tips in je achterhoofd:

  1. Onthoud welke vraag je wilt beantwoorden
  2. Weet welke databronnen je kunt raadplegen
  3. Zorg voor een goede overzichtspagina of een dashboard
  4. Maak bondige rapportages zonder uit te weiden
  5. Schakel zo nodig een expert in om je te helpen

Zelf aan de slag met data in je bedrijf

Het gebruik van de data uit je bedrijf levert je tal van voordelen op, maar het is uiteraard belangrijk dat je dit op de juiste manier aanpakt. Wil je je hier verder in verdiepen, dan raden we je onze whitepaper EHBI: Eerste hulp bij het effectief inzetten van data voor je bedrijf te downloaden.

wp-ehbi_thumb (1)EHBI

Eerste hulp bij het effectief inzetten van data voor je bedrijf

Download de whitepaper »

 

Hierin lees je hoe belangrijk data is voor je bedrijf én hoe je deze data ten volle kunt benutten. Echt iets voor jou als ondernemer!