Nieuws & Blogs

Familiebedrijf overnemen: voorbereid op de toekomst

|

Misschien is het nog niet zo ver, maar je weet dat het ooit zal gebeuren: iemand gaat het familiebedrijf overnemen. Dat kan uiteraard je zoon of dochter zijn, maar ook een ander familielid kan de meest geschikte kandidaat zijn. Zaak blijft echter, dat alles zo goed mogelijk geregeld wordt. Daarom begin je al op tijd met de voorbereidingen.

Maar welke voorbereidingen zijn dat eigenlijk? In deze blog hebben wij dit voor je op een rijtje gezet.

Het familiebedrijf overnemen – dit bereid je voor als overdrager

Allereerst willen we benadrukken dat het belangrijk is om op tijd te beginnen met het voorbereiden van de bedrijfsoverdracht. Een periode van 5 jaar is zeker niet overdreven. In deze voorbereidingstijd richt je je niet alleen op de zakelijk kant, maar ook op alle emotionele aspecten.

Houd er rekening mee dat er ook voor jou heel wat gaat veranderen. Je doet er dan ook goed aan om na te denken over je toekomst. Wat ga je doen nadat het bedrijf is overgedragen? Blijf je in zekere mate betrokken? Praat hier niet alleen met je opvolger over, maar ook met je partner. Hij of zij heeft misschien wel heel andere verwachtingen dan jij als het familiebedrijf eenmaal overgenomen is.

Vergeet daarnaast ook niet naar de financiële kant, zoals je pensioen, te kijken. Hiervoor is het wellicht verstandig om advies in te winnen, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld wordt.

Het familiebedrijf overnemen – zo bereidt je opvolger zich voor

Ondanks dat je beoogde opvolger waarschijnlijk letterlijk is opgegroeid met het familiebedrijf, heeft ook hij of zij een flinke voorbereidingstijd nodig. Naast alle dingen die jullie samen moeten regelen, is het ook belangrijk dat je kind zelf wat belangrijke voorbereidingen treft. Hiertoe behoren:

  • Het nadenken over hoe je opvolger zijn of haar nieuwe rol ziet binnen het bedrijf. Je zoon of dochter heeft misschien andere ideeën over leidinggeven dan jij.

  • Het opdoen van ervaring in andere bedrijven. Het is wellicht verleidelijk om je kind al meteen een baan in het familiebedrijf aan te bieden, maar hij of zij doet andere ervaringen op door ook eerst ergens anders aan de slag te gaan.

  • Het meedraaien op verschillende afdelingen van het familiebedrijf. Na een aantal jaar elders ervaring te hebben opgedaan, is het tijd om het eigen bedrijf goed te leren kennen. Laat je kind zich niet alleen bezighouden met managementtaken, maar ook meewerken op andere afdelingen.

  • We hebben een speciale training ontwikkeld voor (jonge) ondernemers: Het Short Track Ondernemerschap. Het Short Track Ondernemerschap helpt je zoon of dochter een topondernemer te worden in slechts één jaar tijd.

Een professionele sparringpartner

Uiteraard zullen jij en je opvolger ook heel veel voorbereidingen samen treffen. Dit zal ongetwijfeld een intensief traject zijn waarin er veel belangrijke beslissingen en afspraken gemaakt moeten worden. om zeker te weten dat je niets over het hoofd ziet, kun je gebruik maken van onze checklist ‘Waar moet je aan denken bij het overdragen van je bedrijf?’.

Download de checklist »

Daarnaast is het ook niet onverstandig om deskundige hulp in te schakelen. Onze adviseurs kunnen je helpen met het regelen van de bedrijfsoverdracht. Meer weten hierover? Neem dan contact met ons op.