Nieuws & Blogs

Exit strategie: wanneer start je?

|
Exit strategie: wanneer start je?

Pas wanneer jij als ondernemer klaar voor bent om het familiebedrijf over te dragen, ga je aan de slag met je exit strategie. Dat klinkt in eerste instantie logisch, maar is zeker niet realistisch. Want klaar voor de bedrijfsoverdracht: dat ben je juist pas ná je exit strategie. 

Als ambitieuze ondernemer ben je gefocust op de dagelijkse bedrijfsvoering, haal je veel voldoening uit het ondernemerschap en geniet je van de successen die je met je familiebedrijf behaalt. Dat je ooit gaat stoppen, is nog een ver-van-je-bed-show. ‘Daar ben ik nu echt nog niet aan toe’, zal je denken.

Start op tijd met je exit strategie

In deze mindset schuilt echter een gevaar. Want afscheid nemen van je bedrijf, daar ben je echt niet zomaar van de ene op de andere dag klaar voor. Je onderneming is je levenswerk. Daar wil je geen afstand van doen. Uitstelgedrag ligt op de loer en je trapt op de rem als iemand het woord ‘bedrijfsovername’ hardop durft uit te spreken. Ga je eenmaal nadenken over het overdragen van je bedrijf, dan betekent dat voor jou – als gedreven ondernemer – waarschijnlijk het spreekwoordelijke begin van het einde. Niets is echter minder waar. Het is juist belangrijk dat je al met een exit strategie aan de slag gaat als je nog volop in het ondernemerschap staat. Dat zorgt er juist voor dat je straks wél klaar bent om afscheid te nemen van je bedrijf.

Vertrouwen laten groeien tijdens je exit strategie

Een goede exit strategie is namelijk een traject dat je inzicht geeft in de toekomst van het bedrijf en in je eigen leven na de zaak. Tijdens dat proces zal bij jou het vertrouwen groeien dat je opvolgers het bedrijf goed gaan overnemen, dat het bedrijf ook zónder jou toekomst heeft, dat alles fiscaal en juridisch goed geregeld wordt én dat jij na de overdracht niet in een gat valt.

Stap voor stap naar een succesvolle exit strategie

Doordat in je exit strategie een groot aantal go/no-go-momenten zijn ingebouwd, werk je samen met je opvolger(s) en andere betrokkenen weloverwogen en stap voor stap naar een succesvolle bedrijfsoverdracht. Geen overhaaste beslissingen dus. Niets wordt aan het toeval over gelaten. Als dan uiteindelijk de handtekeningen worden gezet, dan zijn jij en je opvolger(s) daar gegarandeerd helemaal klaar voor.

Meer weten over een goede exit strategie?

Wil je weten wat een goede exit strategie precies inhoudt? Download dan onze brochure. 

New call-to-action