Nieuws & Blogs

Exit Planning: Hoe draag je een bedrijf over aan de volgende generatie?

|

Wanneer je kind heeft aangegeven het familiebedrijf over te willen nemen, lijkt veel al in kannen en kruiken te zijn. Helemaal als je opvolger in spé al werkzaam is binnen het bedrijf – dan verwacht je waarschijnlijk dat de hele bedrijfsoverdracht van een leien dakje zal verlopen. Gelukkig is dit in de meeste gevallen ook zo. Het betekent echter niet, dat een goede voorbereiding niet belangrijk is. Een goede Exit Planning kan hierbij helpen. 

De 5 gouden regels van een goede Exit Planning

De overdracht van een familiebedrijf is anders dan de overname van een bedrijf door een externe partij. Natuurlijk komen dezelfde onderwerpen aan bod, maar familiebanden en emoties spelen een grotere rol wanneer het om een familiebedrijf gaat. Je wilt dat je opvolger een succes van het bedrijf maakt – niet alleen omdat het om de toekomst van jouw onderneming gaat, maar ook om het welslagen van je zoon of dochter.

Om te zorgen voor een goede bedrijfsoverdracht geven de experts van Bol Adviseurs je de volgende 5 gouden regels mee:

1. Familie gaat voor

Het begint allemaal met je familie. Nog voordat je aan financiële, fiscale en juridische zaken denkt, zorg je ervoor dat jij, je kind, maar ook de andere familieleden het eens zijn over de beoogde overname.

2. Wees eerlijk tegenover jezelf

Luister niet alleen naar je familie, maar ook naar jezelf. Ben jij er klaar voor om de leiding over te dragen? Realiseer je dat het straks niet meer jouw bedrijf is, maar dat je zoon of dochter aan het roer staat en je de gekozen koers moet steunen.

3. Plan samen de overname van het bedrijf

Ga met elkaar aan tafel zitten om een Plan van Aanpak van de bedrijfsoverdracht te maken. Denk hierbij aan zaken zoals eventuele veranderingen met betrekking tot de bedrijfsvoering en -strategie, maar kijk ook eens naar de nieuwe rollen die iedereen gaat vervullen.

4. Durf advies in te winnen

Het is waarschijnlijk de eerste en de laatste keer in je leven dat je de overname van je bedrijf regelt. Probeer daarom niet zelf het wiel uit te vinden, maar schakel waar nodig is de hulp van een expert in. Dit geldt niet alleen voor het overdrachtstraject an sich, maar ook voor financiële en juridische vraagstukken.

5. Regel de zakelijke kant

Wanneer een gezamenlijke koers is uitgestippeld en ook de emotionele aspecten van de bedrijfsoverdracht zijn meegenomen in de verwachtingen, is het tijd voor de zakelijke kant. Kijk goed naar wat er moet gebeuren met bijvoorbeeld contracten, aandelen en andere regelingen en maak de juiste aanpassingen.

Advies voor, tijdens en na de Exit Planning

Wij staan je bij tijdens de bedrijfsoverdracht. Onze jarenlange ervaring stelt ons in staat om je tijdens het hele traject te begeleiden. Met jouw persoonlijke adviseur zorg je ervoor dat het proces goed verloopt. Begin bijvoorbeeld met het invullen van onze checklist ‘Waar moet je aan denken bij het overdragen van je bedrijf?’ om meteen inzichtelijk te hebben in hoeverre je op de goede weg bent.

Download de checklist »