Nieuws & Blogs

Een bedrijf overnemen – de 3 grootste veranderingen

|

Het is één van de meest gehoorde vragen bij een bedrijfsovername: zal mijn opvolger veel gaan veranderen? Dat antwoord kan alleen je opvolger zelf geven, maar feit is dat er iets zal gaan veranderen. Het kan hierbij om een andere leiderschapsstijl gaan, maar bijvoorbeeld ook om een andere strategie. Uiteraard moet je ook niet uitsluiten dat er op verschillende vlakken het een en ander verandert. Een bedrijf overnemen betekent immers ook een eigen invulling aan de bedrijfsvoering geven.

Een eigen koers varen

Wij spelen regelmatig een adviserende en/of begeleidende rol bij bedrijfsovernames. Deze jarenlange praktijkervaring heeft ervoor gezorgd, dat onze experts enkele patronen zijn gaan herkennen. Want wist je bijvoorbeeld dat de opvolging in een familiebedrijf vaak tot meerdere veranderingen leidt? Een nieuwe kapitein aan het roer van je bedrijf, leidt in veel gevallen nou eenmaal ook tot een nieuwe, eigen koers.

Bij een bedrijfsovername vind je de drie grootste veranderingen op het gebied van:

  • Leiderschapsstijl
  • Strategie
  • Innovatie

Een andere persoonlijkheid, een andere leiderschapsstijl

Dat de leiderschapsstijl die jij hanteert werkt voor jou als ondernemer, wil niet zeggen dat deze ook past bij de persoonlijkheid van je opvolger. Jouw opvolger is een nieuwe generatie ondernemer. Daarnaast komt hij (of zij) terecht in een bedrijf dat er heel anders uitziet dan toen jij begon. Veel opvolgers in het familiebedrijf geven dan ook aan dat ze waarschijnlijk een andere leiderschapsstijl gaan aannemen dan hun voorgangers.

De keuze voor een andere strategie

Een bedrijf overnemen leidt tot het maken van eigen keuzes. Het zal dan ook geen grote verrassing zijn dat een groot deel van de opvolgers die wij spreken, zegt waarschijnlijk de bedrijfsstrategie te zullen veranderen. Een belangrijke reden hiervoor is de mogelijkheid om zo nieuwe vaardigheden aan te trekken.

Meer aandacht voor innovatie

Het is vaak de jongere generatie die het familiebedrijf overneemt. Deze jongere generatie richt zich veelal op innovaties, waarbij bijna een kwart van de jonge ondernemers aangeeft dat innovatie zelfs als topprioriteit wordt gezien. Voor het overgrote deel behoren innovaties tot hun prioriteiten top 3. Vooral het (onder)zoeken van nieuwe markten is een belangrijke reden om te innoveren.

Een bedrijf overnemen? Zorg voor een goede basis

Als je plannen maakt om je bedrijf over te dragen aan (één van) je kinderen, wil je uiteraard dat zij er een succes van maken. En ook al heb je er het volste vertrouwen in, twijfels horen daar nu eenmaal bij. Misschien maak je je zorgen over het nieuwe, toekomstige beleid of weet je niet zeker hoe je zoon of dochter zich zal ontwikkelen als ondernemer.

In dat laatste geval kunnen wij je helpen. Met ons praktijkgerichte trainingsprogramma Short Track Ondernemerschap stomen we (jonge) ondernemers klaar voor het ondernemerschap, zodat zij met een goede basis kunnen starten. Is dit iets voor jouw opvolger? Meld hem of haar dan snel aan!

Wil je meer weten over een succesvolle exit strategie? Download dan de brochure XPEDITIE 360° bedrijfsoverdracht.