Nieuws & Blogs

Compleet begeleidingstraject voor het overdragen van je familiebedrijf

|

Stoppen met je onderneming. Daar ga je als ondernemer pas over nadenken als het bijna zover is. Toch? Dat is echter niet verstandig. Want stoppen met je onderneming doe je niet van de ene op de andere dag. Het vraagt om een goede voorbereiding, concrete plannen en het maken van vele – soms lastige – keuzes. Daarom heeft Bol Adviseurs een compleet begeleidingstraject voor bedrijfsoverdracht ontwikkeld: XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht.

XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht is een unieke en avontuurlijke reis waarbij je als ondernemer samen met je familie en betrokkenen in het bedrijf stap-voor-stap werkt aan een succesvolle bedrijfsoverdracht. Dit doe je samen met onze ervaren XPEDITIE-begeleiders van Bol Adviseurs die het complete speelveld overzien, niets aan het toeval overlaten, zorgen dat je op koers blijft en daar waar nodig bijsturen. Door aandacht te hebben voor de harde kant (het zakelijke proces) én de zachte kant (alle emoties die meespelen) bieden we met XPEDITIE 360° een uniek concept op het gebied van bedrijfsoverdracht.

Stappenplan voor het overdragen van je familiebedrijf

Al decennialang staan we voor ondernemers klaar om begeleiding te bieden bij een bedrijfsoverdracht. Waardebepalingen, het maken van financiële analyses, gesprekken met de ondernemer en opvolgers: een greep uit alle diensten die een waardevolle bijdrage leveren aan het succesvol overdragen van een bedrijf. Deze jarenlange ervaring maakt dat voor ons inmiddels geen situatie meer vreemd is. Wat tot nu toe echter ontbrak, was een totaalaanpak: een uitgekiende Exit Planning waarbij zowel de financiële doelen en bedrijfsdoelen als de persoonlijke doelen worden meegenomen. Een duidelijk stappenplan in een framework dat aanspreekt, uitdaagt en leidt tot een geslaagde bedrijfsoverdracht.

Avontuurlijke expeditie

Bol Adviseurs vertaalde dit framework – dat in de Verenigde Staten werd ontwikkeld – naar een avontuurlijke expeditie: XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht. Een reis met een duidelijk begin- en eindpunt waarbij diverse eilanden worden aangedaan. Een reis die je als ondernemer niet alleen maakt, maar samen met je familie en betrokkenen in je bedrijf. Onderweg worden ieders individuele wensen en verwachtingen in kaart gebracht, een gezamenlijke visie bepaald, een financiële en bedrijfsmatige planning gerealiseerd, persoonlijke doelen uitgewerkt en een actieplan opgesteld en uitgevoerd. Om uiteindelijk gezamenlijk de eindbestemming te bereiken: een weloverwogen bedrijfsoverdracht waar iedereen een goed gevoel bij heeft.

Tijd nemen voor Exit Planning

Of zo’n expeditie spannend is? Jazeker. Exit Planning is een intensief en emotioneel traject. Je moet als ondernemer in de spiegel durven kijken en dat is soms best confronterend. Daarom nemen we ook de tijd en zorgen we voor een goede persoonlijke begeleiding. Daarnaast hebben we aan de bedrijfsmatige kant uitgebreid oog voor verbeterplannen die zorgen voor bijvoorbeeld een hogere waarde van het bedrijf of een verbetering van het rendement. Ook dat kost tijd. Het is niet voor niets dat een goede Exit Planning meerdere jaren duurt. Het is het avontuur van je leven.

Meer weten over Exit Planning?

Download onze brochure om te zien hoe XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht is vormgegeven. 

New call-to-action