Nieuws & Blogs

5 redenen om nog voor je 50e een Exit Planning te maken

|

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je Exit Planning: het maken van een plan voor de overdracht van je bedrijf. Zelfs voor je vijftigste levensjaar hiermee van start gaan, is helemaal geen verkeerd idee!

Je zult zelf waarschijnlijk niet heel snel bedenken om al voor je vijftigste met een plan voor bedrijfsovername aan de slag te gaan. Niet zo vreemd, want het overdragen van je bedrijf is waarschijnlijk pas over járen aan de orde. Toch is het goed om al met je Exit Planning te beginnen voordat je Abraham of Sarah ziet. We geven je vijf goede redenen.

1. Emoties hebben tijd nodig

Exit Planning is een emotionele reis. Tijdig beginnen met je Exit Planning zorgt ervoor dat je went aan het idee dat je afscheid gaat nemen en geeft je de ruimte om je bedrijf straks met vertrouwen los te laten.

2. Je opvolger maakt een keuze voor het leven

Voor je opvolger is kiezen voor het overnemen van het familiebedrijf een ‘ja’ voor het leven. Het nemen van die beslissing dient weloverwogen te worden genomen. Ook heeft hij of zij tijd nodig om zich gedegen voor te bereiden en ervaring op te doen, zeker ín het bedrijf maar wellicht ook nog daarbuiten. Zodat hij of zij straks met een goed gevoel het stokje kan overnemen.

3. De overdracht van je familiebedrijf moet fiscaal en juridisch goed worden geregeld

De overdracht van je bedrijf kost tijd. Er moet juridisch en fiscaal veel worden geregeld. Dat kun je het beste op tijd doen, zodat het geen haastwerk wordt.

4. Bedrijfsoptimalisatie en rendementsverbetering zorgen voor succes

Je wilt een gezond bedrijf overdragen: een onderneming die financieel op orde is en ook in de toekomst nog meer dan voldoende potentieel heeft. Daarom is het van belang tijdig in beeld te brengen hoe de organisatie ervoor staat en waar nog zaken kunnen worden verbeterd. Door in de jaren voor de eigenaarswissel te werken aan bedrijfsoptimalisatie en verbetering van het rendement, maak je de bedrijfsoverdracht voor alle betrokken partijen nog interessanter.

5. Een bedrijfsovernameplan beperkt risico’s

Natuurlijk ga je ervanuit dat je tot aan je pensioenleeftijd succesvol kunt blijven ondernemen. Maar wat als er voor die tijd een kink in de kabel komt? Je kunt onverhoopt arbeidsongeschikt raken of – nog erger – vroegtijdig overlijden. Voor je familie en andere betrokkenen bij het bedrijf is het dan wel zo fijn dat er al een plan ligt. Daardoor weten zij waar ze aan toe zijn en komt de continuïteit van de onderneming niet in gevaar.

Meer weten over Exit Planning?

Wil je weten wat Exit Planning precies inhoudt en hoe dit je als ondernemer kan helpen bij het plannen van je pensioen? Download onze XPEDITIE -brochure om te zien hoe het traject er precies uitziet. 

New call-to-action