Referenties

Bedrijfsoverdracht met oprecht menselijke aandacht

Referenties

ITC Holland Transport is al sinds 1927 in handen van de familie. Het vervoer per paard en wagen is verleden tijd, evenals de vee- en zandwagens, die in de jaren 50 door de tweede generatie werd ingevoerd. Met de derde generatie specialiseerde het familiebedrijf zich in de jaren 90 onder leiding van Anita en Dominicus van Schaick in het transport van vloeibare levensmiddelen, door heel Europa. Begin dit jaar namen dochter Dionne en zoon Nick het bedrijf over, onder de bezielende begeleiding van Bol Adviseurs. Met name de manier waarop Bol dat aanpakte, heeft een diepe indruk achtergelaten.

Bedrijfsoverdracht met oprecht menselijke aandacht

In 2014 maken ze als gezin de keuze over de toekomst van ITC: dochter Dionne en zoon Nick hebben interesse om het roer over te nemen. Zeven jaar werken ze naar dat ene moment toe, met nadruk op de laatste twee jaar. Toen gingen ze onder intensieve begeleiding van Bol op Xpeditie: 360 graden bedrijfsoverdracht. De hele familie is lovend over de manier waarmee Bol hen door de hele overdracht geleid heeft: strak en helder, maar vooral met oprecht menselijke aandacht.

Vader Dominicus: “Gisteren kregen we nog een mailtje van Robin, de procesbegeleider van dit traject. Hij wees ons op een nieuw wetsvoorstel met betrekking tot investeringsaftrek, dat wellicht interessant voor ons zou kunnen zijn. Verder vroeg hij expliciet hoe Anita en ik het maakten. Kijk, dat zegt eigenlijk alles. Zelfs de nazorg is fijn. En Bol is niet eens onze accountant.”

ITC Holland

We zijn altijd al eensgezind geweest

Als gezin hebben ze een hechte band samen en dat is ze veel waard. De overdracht mocht daar niet tussenkomen. Zoon Nick: “Dionne en ik hebben de Shorttrack gevolgd bij Bol en hun visie op familieoverdracht raakte ons meteen: het gaat niet alleen over het formele en financiële stuk. Net zo belangrijk is dat pap en mam niet in een gat vallen. Het doel van Xpeditie is weliswaar de bedrijfsoverdracht, maar de familie staat voorop. Dat was wel een eyeopener.”

Nick wilde al van jongs af aan in het bedrijf, maar bij Dionne was dat anders. “Bij mij duurde het even. Eerst werkte ik in de advocatuur, maar de transportsector is zoveel dynamischer. En verder vind ik de familiehistorie mooi. Ik merk nu pas hoe trots ik hierop ben.” Dominicus glundert: “Geen mooier bedrijf dan een transportbedrijf. Geen dag is hetzelfde. Dat overdragen schuif je dan makkelijk voor je uit. Door voor Bol te kiezen kwam het ervan.” Ook moeder Anita vond het lastig om haar werk los te laten. “Ik word nu nog steeds emotioneel. Ik deed HR en na dertig jaar wordt het toch een beetje je kindje hè.”

Wat ik fijn vind is dat er keuzes vanuit de familie als afspraken zijn vastgelegd in een familiestatuut.


Onze wensen stonden centraal

Gelukkig had Bol ook daar oog voor. “Ik kreeg hele fijne begeleiding. Met 1-op-1 gesprekken gingen ze met me op zoek naar een nieuwe tijdsinvulling. Focussen op wat er komt verzacht het wel!” Dominicus: “Ja, het was echt maatwerk. Regelmatig vroegen ze ons: maar hoe willen júllie het? Dat doet echt wat, rondom dit zo gedenkwaardige moment.” Dionne: “Ze onderzochten met pap en mam bijvoorbeeld welk leven ze na de bedrijfsoverdracht wilden leiden en wat ze daar financieel voor nodig hadden. Dat vond ik ijzersterk.”

Anita: “Wat ik fijn vind is dat er keuzes vanuit de familie als afspraken zijn vastgelegd in een familiestatuut.” Nick: “Ook wij kregen huiswerk: Dionne en ik moesten ieder onze toekomstwensen voor het bedrijf op tafel leggen als startpunt voor gesprek.” Dionne: “We gaan meer automatiseren want het kan slimmer en sneller, maar wij gaan wel in de geest van pap en mam verder.” Nick: “Ik kan nog steeds veel van jullie leren, pap en mam, en ik hoop dat jullie net als opa onze grootste fan en sponsor worden.”

Wat komt er veel bij kijken!

Ze zijn alle vier nog onder de indruk van het gebeuren. Nick: “Als Bol er niet bij was geweest hadden we het gewoon niet geweten. Er komt zoveel kijken bij een bedrijfsoverdracht. Wat moet je veel blijven overzien! We hebben op het eind enorm veel documenten moeten tekenen. Echt fijn hoe Bol aandachtspunten en structuur geeft. Het was een Xpeditie met een duidelijke planning en veel piketpaaltjes in het traject.”

Dionne: “Er komt inderdaad veel over je heen dat je als ondernemer niet kunt beoordelen: belastingtechnisch, juridisch, financieel en testamentair. We hebben hier immers geen ervaring mee. Maar alles werd ons in Jip-en-Janneke taal uitgelegd en ze waren voortdurend makkelijk bereikbaar.” Dan zegt Nick met een diepe zucht: “Door de Xpeditie hebben we het vertrouwen dat alles nu goed geregeld is. Ik maak me er geen zorgen meer over en dat is echt een heerlijk gevoel.”

Familie van Schaick – ITC Holland Transport in Oss

Wil je meer weten over bedrijfsoverdracht?

Met XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht ondersteunen wij de bedrijfsoverdracht op een unieke wijze die aanspreekt, uitdaagt én resultaten boekt. Het is een intensieve, dynamische en vooral enorm leerzame aanpak waarin persoonlijke-, financiële- en bedrijfsdoelen geïntegreerd zijn. Met ruimte en aandacht voor de diverse emoties voor, tijdens én na de overdracht.

Meer informatie over onze totaalaanpak rondom Exit Planning vind je in onze brochure.

CTA WHITEPAPER XPEDITIE

Heb je een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stel hem aan Robin!

Als integraal procesbegeleider ben ik het centrale aanspreekpunt geweest tijdens dit bedrijfsoverdrachtstraject. Heb jij een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stuur me een bericht of bel me op 088 1211 316.

Robin Geerts

Senior Organisatie Adviseur

Contactformulier: