Referenties

Een succesvolle bedrijfsovername van A tot Z bij AFL Groep

Referenties

20 juli 2022 gaat bij AFL Groep de boeken in als bijzondere mijlpaal. Op die dag werden namelijk de handtekeningen gezet onder de overnamedocumenten door het Britse concern Bunzl. Managing Director Hugo de Bie blikt terug op een succesvolle overname, mede dankzij het advies en de bemiddeling van Bol Adviseurs.

Onverwachte interesse wekte onze nieuwsgierigheid

“We zijn totaalleverancier in logistieke gebruiks- en verbruiksartikelen voor verschillende klanten. Denk aan logistieke dienstverleners, groothandels, webshops, overheden en productie- en retailbedrijven met een grote logistieke operatie. Hen helpen we met alles wat ze nodig hebben om hun logistieke activiteiten vorm te geven. Of, zoals we het zelf graag zeggen: we helpen onze klanten zorgeloos ondernemen. Dat doen we via twee handelsmerken: logistiekconcurrent.nl en logistiekdirect.be.”

“Ons bedrijf is opgericht in 2012. Vanaf dat moment zijn we hard gegroeid; na vijf jaar hadden we al een personeelsbestand van ruim dertig medewerkers. Zelf ben ik sinds 2018 in dienst, nadat onze oprichters hadden besloten dat het managementmodel anders moest. Dit jaar, precies op het moment dat we aan ons strategisch plan tot en met 2027 werkten, werd er interesse getoond in ons bedrijf. We waren helemaal niet bezig met een eventuele overname, maar het wekte wél onze nieuwsgierigheid. Alleen: hoe pak je dat aan? Welke informatie deel je wel, en welke niet met overnamekandidaten? En wanneer is er sprake van een goede deal?”

 

De samenwerking met Bol Adviseurs heeft onze bedrijfsvoering de afgelopen jaren sterk verbeterd.

 

Begeleiding bij alle stappen in het overnameproces

“Om ons hierin te begeleiden, hebben we Bol Adviseurs ingeschakeld. We kenden Bol al vanuit eerdere samenwerkingen. Denk aan advies over fiscale zaken, begeleiding bij acquisities die we overwogen en bij het opstellen van strategische plannen. In dit geval hebben de Bol-adviseurs ons begeleid met alle stappen in het overnameproces door Bunzl, een groot, beursgenoteerd Engels bedrijf. Een eerste informatiememorandum, de Letter of Intent (LOI), een uitgebreid due diligence-onderzoek, algehele ontzorging gedurende het overnameproces én natuurlijk het uitonderhandelen van de uiteindelijke transactiedocumentatie en contractondertekeningen.”

“Op 20 juli 2022 stonden alle handtekeningen onder de documenten en was de overname een feit. We voelden ons er heel goed bij, mede doordat we alles zo zorgvuldig hebben aangepakt. Dat heeft wel wat kruim gekost: mijn collega’s Frank en Niels, met Guus en Ralf als gate keepers namens Bol Adviseurs, hebben maandenlang dubbele banen gedraaid, ze hebben echt bergen werk verzet. Steeds in perfecte samenwerking. Ook de advocaten die Bol bij het proces betrok, sloten perfect aan bij waar Bol zelf voor staat: korte lijnen, snel schakelen en doorpakken.”

Veel nieuwe kansen, mét behoud van autonomie

“Sinds de overname zijn we onderdeel van een groter geheel, maar behouden we onze autonomie. Dat is hoe Bunzl werkt: ze kopen bedrijven om te behouden. We zijn dus geen speelbal van anonieme investeerders. Dat biedt veel voordelen. Neem het Young Bunzl Talent-programma waar we gebruik van kunnen maken om talenten te boeien en te ontwikkelen. Maar ook het opleidingenportfolio, HRM-faciliteiten, IT-strategieën, de focus bij Bunzl op duurzaamheid en de enorme hoeveelheid kennis daarover. We zien enorm veel kansen in een sfeer van goede, positieve energie en gelijkwaardigheid.”

“Bij Bol hebben ze dezelfde bloedgroep als wij. Ze zijn open en eerlijk, maar durven ook kritisch te zijn. En ontstaat er een meningsverschil? Dan gaan ze dat niet uit de weg, maar pakken ze dat constructief aan. Hun werkwijze is professioneel en kundig, ze zijn véél meer dan ‘spreadsheet-analisten’. En toch zijn hun rapporten en adviezen lekker kort en beschrijven ze de materie in begrijpelijke taal. Ik durf gerust te zeggen dat onze bedrijfsvoering door de jaren heen sterk is verbeterd, dankzij de adviezen van Bol. De samenwerking voelt aan alle kanten heel goed.”

 

Hugo de Bie - Managing Director AFL Groep

Heb je een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stel hem aan Guus!

Als Organisatie Adviseur ben ik nauw betrokken geweest bij de overname van AFL Groep. Heb jij een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stuur me een bericht of bel me op 088 1211 321.

Guus van Hout

Senior Organisatie Adviseur

Contactformulier: