Nieuws & Blogs

Vier redenen om continu je cyberweerbaarheid te actualiseren

|
Cyberweerbaarheid actualiseren

Nieuwe hack-technieken, andere gijzelsoftware en nóg sluwere phishing-fraude: het is belangrijk om je cyberweerbaarheid up-to-date te houden. Criminelen vinden immers steeds weer nieuwe manieren om toegang te krijgen tot je data en bestanden. Of zoals zij het zien: het digitale goud.

Ook als mkb’er is het van belang om de cyberweerbaarheid van je bedrijf te actualiseren. Misschien heb je het idee dat je niet interessant bent voor cybercriminelen, maar iedere ondernemer heeft bedrijfsgegevens die voor hem van waarde zijn. Dat weten digitale misdadigers als geen ander.

Redenen om cyberweerbaarheid te moderniseren

Cybercriminelen altijd een stapje voor blijven? Helaas, dat gaat je niet lukken. Maar door je digitale weerbaarheid steeds te actualiseren, maak je het risico op cyberaanvallen wel het kleinst. Dit geeft het belang van goede informatiebeveiliging aan.

Vanwege talloze redenen is het belangrijk om je cyberweerbaarheid continu te actualiseren. Dit zijn de vier voornaamste:

1. De continuïteit van het bedrijf

zonder toegang tot IT-systemen en bedrijfsgegevens wordt je bedrijfsvoering meteen verstoord. Hoe langer dat duurt, hoe groter de bedreiging voor het bedrijf.

2. De bedrijfskas 

Hackers vergrendelen bestanden of data en ontgrendelen die pas als ze een bedrag in bitcoins op hun rekening hebben. Overigens kost het naast geld ook een hoop tijd en energie.

3. Het imago en klantvertrouwen

mensen willen steeds vaker allen zakendoen met een bedrijf dat de IT-beveiliging op orde heeft. Sterker nog: cyberweerbaarheid wordt de norm, het liefst aantoonbaar met ISO-27001.

4. Nieuwe wetgeving

In vitale sectoren zijn sinds 2023 de nieuwe cybersecurity-richtlijnen van kracht, ook voor mkb’ers. Daarnaast heeft iedereen te maken met AVG-wetgeving. Als je niet voldoet, riskeer je boetes.

Zo blijft je cyberweerbaarheid actueel

Om ervoor te zorgen dat de cyberweerbaarheid van je bedrijf actueel blijft, begin je uiteraard met een nulmeting. Als wij die voor je uitvoeren, scoren we het bedrijf aan de hand van een volwassenheidsmodel. Vervolgens maken we een actieplan om het gat te dichten tussen de huidige en de gewenste situatie. Daarna herijken we de aanpak elk jaar, want hackers staan ook alles behalve stil. 

In zo’n actieplan is cyberweerbaarheid overigens slechts een onderdeel van het geheel. Want we kijken niet alleen naar techniek (IT-beveiliging), maar ook naar de organisatie (processen en procedures) en je medewerkers (kennis en handelen). Daar liggen eveneens cyberrisico’s.

Plan een terugbelverzoek of lees verder over cyberweerbaarheid

Wil je de strijd met cybercriminelen nu al zo eerlijk mogelijk maken? Plan dan een vrijblijvende terugbelverzoek in met één van de Bol-specialisten op het gebied van informatiebeveiliging. Meteen zelf aan de slag? Lees dan verder over de tien belangrijkste maatregelen op het gebied van cyberweerbaarheid.