Nieuws & Blogs

Jaarrekening maken: Doe het lekker zelf!

|

Laatst wilde iemand mij provoceren met de stelling: “Ik zou net zo goed zélf mijn jaarrekening kunnen maken. Want eigenlijk betaal ik mijn accountant voor werk dat ik zelf al gedaan heb. Ik doe mijn boekhouding online. Dus ik heb met één druk op de knop, de balans en winst- en verliesrekening zó bij elkaar. Dat toelichtende verhaaltje kan ik er zelf ook nog wel bij verzinnen".

Nou laat ik mezelf niet zo snel op de kast jagen. Ik ben ervan overtuigd dat onze meerwaarde niet zit in de jaarrekening an sich, maar in de vakkundig uitgevoerde analyse van de cijfers erachter. Met die analyses breng ik uit de cijfers boven tafel wat risico's en kansen op de korte, midden- en langere termijn zijn. En door positief-kritische vragen te stellen naar aanleiding van de cijfers help ik de ondernemer en zijn bedrijf een stap verder.

Maar los van de meerwaarde die wij bieden aan klanten, vind ik dat die stelling een interessante vraag raakt: Is het voor ondernemers reëel om zelf de jaarrekening samen te stellen?

Theorie van de jaarrekening versus de praktijk

Misschien verrassend, maar eerlijk gezegd vind ik dat een ondernemer in een aantal gevallen best kan overwegen om zijn jaarrekening zelf op te stellen. Wel onder voorbehoud van drie noodzakelijke voorwaarden:

  • er is sprake van een eenvoudige bedrijfsstructuur;
  • de boekhouding is op orde en wordt bij voorkeur online gedaan;
  • de ondernemer in kwestie heeft affiniteit met financiële gegevens.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan zou je dus zelf aan de slag kunnen gaan. In theorie tenminste. In de praktijk zie ik toch vaak dat ondernemers geld én kansen laten liggen omdat de interpretatie van de cijfers niet helemaal juist is en er wordt geen rekening gehouden met gewijzigde regels.  En dat kan verregaande gevolgen hebben. De meeste ondernemers zullen er daarom vaak toch verstandig aan doen om een professional in te schakelen voor het samenstellen van de jaarrekening.

De jaarrekening hangt van regels aan elkaar

Het is en blijft belangrijk dat de boekhouding en de jaarrekening voldoen aan de wettelijke eisen. Fiscale regels rondom omzetbelasting en vennootschapsbelasting zijn behoorlijk complex en veranderen bovendien regelmatig. Zonder kennis van deze wetten is het moeilijk om een volledig correcte administratie te maken.

Als je zelf aan de slag gaat met je jaarrekening, is de kans groot dat je bepaalde belastingvoordelen misloopt of door onjuiste registratie het risico loopt op hoge boetes.

Wil je toch een jaarrekening op laten stellen?

Zelf je jaarrekening samenstellen. Ik zeg: leuk voor de liefhebber. Maar voor de meeste ondernemers levert dat toch erg veel werk op en op de lange termijn kan het daarbij ook financieel nadelig uitpakken. 

Denk je na het lezen van dit artikel dat je toch liever hulp helpt bij het opstellen van de jaarrekening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jaarrekening op laten stellen »