Nieuws & Blogs

Import, wat komt er bij kijken?

|

Je koopt een product in het buitenland en wil dit naar Nederland importeren. Dan krijg je met de douane te maken en moet je rekening houden met invoerrechten en BTW. Kortom het importeren van producten of diensten kan een mooie kans zijn, maar ga goed voorbereid aan de slag en laat je informeren door de adviseurs van Bol.

Invoerrechten

Internationale handel is complex door de regelgeving. Voor het importeren van goederen gelden andere regels dan voor het importeren van diensten. De formaliteiten die bij het invoeren gelden zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de bestemming van het product. Producten die je in een niet Europees land koopt en wil doorverkopen kun je niet zonder meer op de Europese markt brengen. Je moet aangifte doen bij de douane en invoerrechten betalen. De hoogte van de invoerrechten is afhankelijk van het soort product.

Vrijstelling van rechten

Wil je een product alleen bewerken en vervolgens naar een ander land doorsturen? Dan kun je een vrijstelling van rechten bij invoer krijgen. Is de invoerwaarde van de grondstoffen hoger dan van het product wanneer het gereed is? Dan kun je invoerrechten besparen. Dit zijn maar een paar voorbeelden;  de adviseurs van Bol helpen je bij het vinden van de juiste invoerprocedure. Zij assisteren bij het voldoen aan de juiste invoerformaliteiten. Bol is aangesloten bij internationale netwerken van accountancy- en advieskantoren. Hierdoor hebben zij toegang tot importregels over de hele wereld.

Hoe regel ik de BTW

Ook als je over de grens zakendoet moet je BTW betalen. De regels zijn anders dan wanneer je in Nederland opereert. Denk na over de volgende vragen: wie betaalt de BTW? Wat moet er op de factuur staan? Kan ik BTW terugvragen?

Wereldwijd hebben veel landen een BTW heffing ingevoerd. Door de complexiteit aan regels is het ondoenlijk om als ondernemer op de hoogte te zijn van alle gevolgen. Toch is een goede beheersing van je BTW positie belangrijk.

De adviseurs van Bol assisteren je niet alleen bij het opstellen en indienen van de BTW aangiften, EC Sales lists en Intrastat rapporten. Zij adviseren je ook over de toepasselijke BTW regels en het terugvragen van buitenlandse BTW. Ook checken Bol specialisten of je BTW positie optimaal is.

Bol heeft toegang tot BTW regels over de hele wereld dankzij de verbinding met internationale netwerken van accountancy- en advieskantoren.