Nieuws & Blogs

Je IB-onderneming wordt een BV. De belasting doet mee.

|

Dat je belasting moet betalen, is je bekend. Maar je betaalt natuurlijk liever niet te veel. Dus zoek je als ondernemer ook fiscaal naar de meest optimale vorm van ondernemen. Dat kan betekenen dat je IB-onderneming fiscaal niet meer de ideale rechtsvorm is en dat je je bedrijf wil onderbrengen in een BV. Op het moment dat je deze stap zet zul je met de Belastingdienst moeten afrekenen. Echter de manier waarop en de hoogte van het bedrag kan per situatie verschillen. Graag kijken onze adviseurs naar jouw specifieke situatie zodat je een gepast advies krijgt.

Afrekenen met de fiscus

Je betaalt belasting over de meerwaarde van je onderneming. Ook kunnen bepaalde fiscale voordelen worden teruggenomen…. lees nog even verder, er zijn meer mogelijkheden.

Beperkt afrekenen met de Belastingdienst: ruisende omzetting

Bij een ruisende omzetting beperk je de verschuldigde inkomstenbelasting door een lijfrente te bedingen. Dat kun je doen via een externe partij of via je nieuwe BV. De belastingheffing wordt dan verspreid over de lijfrente die in de toekomst uitgekeerd wordt.

Wel omzetten, en geen belasting betalen: geruisloze omzetting

Dit kun je doen als de BV in de plaats van de IB-onderneming treedt; met andere woorden boekwaardes van de IB-onderneming gaan voor gelijke bedragen over naar de beginbalans van de BV. Let wel dat de Belastingdienst een geruisloze omzetting goed moet keuren en dat je je BV nog minstens 3 jaar moet aanhouden.

Bol Adviseurs helpen je bij het maken van de keuze. We geven antwoord op de vraag welke inbreng fiscaal het meest aantrekkelijk voor jou is.