Nieuws & Blogs

Help! Mijn bedrijf gaat failliet!

|

Hopelijk hoef je deze noodkreet nooit te slaken, maar een faillissement kan de beste ondernemers overkomen. Mocht het je gebeuren dan is het belangrijk te weten wat je moet doen.

Dreigend faillissement

Je kan als ondernemer zelf je faillissement aanvragen. Dit kan een verstandige beslissing zijn als je een BV hebt en je schulden niet kan aflossen. Laat je de zaak op zijn beloop dan kun je aansprakelijk gesteld worden omdat jouw functioneren als bestuurder in twijfel wordt getrokken. Vraag echter nooit zelf je faillissement aan alvorens je met de adviseurs van Bol hebt overlegd. Wij kunnen ook kijken of het beter is om een surseance van betaling aan te vragen.

Surseance van betaling

Bij een surseance van betaling, mag je wachten met het betalen van je schuldeisers, zodat je lucht krijgt om orde op zaken te stellen. Je gaat met hen om de tafel zitten en maakt afspraken over afbetalingsregelingen. Helaas loopt een surseance van betaling in de praktijk vaak uit op een faillissement.

Doorstart na een faillissement

Soms is een doorstart mogelijk. Oude schulden en lopende overeenkomsten vervallen bij een faillissement. Denk niet dat een doorstart bedoeld is om verlieslijdende bedrijven eenmalig te ‘redden’. Nee, belangrijk is dat er een gedegen actieplan ligt om de doorstart succesvol in gang te zetten. Bol Adviseurs denkt graag met je mee over welke activa je over kunt nemen, welke personeelsleden je opnieuw kunt aannemen en hoe je de doorstart kunt financieren.

Mijn grote klant gaat failliet, en nu?

Triest maar waar, je kunt de afgedragen BTW terugvorderen van de fiscus; maar de vordering op je debiteur kun je als verloren beschouwen. Laat daarom je vorderingen niet oplopen en neem tijdig incassomaatregelen.

Onnodig te zeggen dat het doormaken van een faillissement een stressvolle periode is. Zorg dat je er niet alleen voorstaat en laat je adviseren door Bol. Wij kunnen je ondersteunen met de faillissementsaanvraag. Ook besteden we aandacht aan de financiële stromen binnen je bedrijf en aan fiscale en juridische risico’s. We begeleiden je graag bij een doorstart en bij de onderhandelingen met de curator.