Nieuws & Blogs

Goed personeelsbeleid zorgt voor ondernemende werknemers

|
Laag-9-730x300

“Ik wens je veel personeel toe”, is een ouderwetse verwensing; gebaseerd op de gedachte dat het hebben van medewerkers tot ellende leidt. Als je op een goede manier met je medewerkers omgaat kan je dat veel opleveren. Maar hoe doe je dat, goed personeelsbeleid?
Hier geven we 8 handvatten, zodat je zelf aan de slag kunt met een goed personeelsbeleid.

1. Voldoe aan wet- en regelgeving rondom personeelsbeleid

Zo voorkom je niet alleen hoge boetes en ontslagvergoedingen maar bied je je werknemers ook bescherming waar ze recht op hebben. We realiseren ons dat er heel veel wetten en regels zijn rondom personeelsbeleid, schroom niet om Bol adviseurs in te schakelen voor raad en daad.

2. Een veilige en gezonde werkomgeving staat voorop

Je medewerker moet erop kunnen vertrouwen dat hij in een veilige en gezonde omgeving werkt, dit is uiteindelijk goed voor de lange inzetbaarheid van je personeel en voorkomt uitvallen en het ontstaan van werk gerelateerde klachten. Kortom een goed arbobeleid is cruciaal.

3. De duim op verzuim

Je moet er niet aan denken dat een medewerker langdurig verzuimt. Ga hier bewust mee om en zoek samen met je medewerker naar oplossingen of alternatieve werkzaamheden. Zo beperk je de financiële gevolgen.

4. Loon naar werk

Een adequate en eerlijke beloning is een belangrijk onderdeel van goed personeelsbeleid. Uiteraard houd je rekening met het minimumloon en het eventuele cao; meestal zul je een marktconform salaris bieden dat hoger ligt dan dit minimum. Leg criteria vast waarop je beloont, zo zal bij gelijkwaardig werk, gelijk beloond worden.

5. Ondernemende werknemers

Het ondernemerschap is niet alleen aan jou voorbehouden. Als je het juiste klimaat schept trek je ondernemende medewerkers aan. Deel met hen je ondernemersvisie en zorg voor een veilig klimaat. Moedig initiatieven aan door je vertrouwen uit te spreken en ga goed om met eventuele fouten van werknemers. Zoals je weet hoort fouten maken bij ondernemen.

6. Zet je deur regelmatig open

Zorg ervoor dat je naast de formele contacten met je medewerkers ook informeel toegankelijk bent. Heb oog voor hun talenten en wees kwistig met complimenten. Als mensen zich gezien en gewaardeerd voelen zijn ze meer betrokken en leveren ze een beter resultaat.

7. Formeel overleg

Een beoordelingsgesprek is een periodiek formeel overleg dat goed voorbereid wordt, vastgelegd wordt en door beide partijen voor akkoord wordt ondertekend.
Tijdens zo’n gesprek praat je over het functioneren van je medewerker, over zijn ambities, verbeterpunten, competenties en salaris. Voor een beoordelingsgesprek bestaan geen wettelijke verplichtingen, toch is het zeer belangrijk dit professioneel aan te pakken. Laat je door Bol adviseurs helpen bij het opzetten van een beoordelingssysteem.

8. Toch een rotte appel

Helaas kan het zo zijn dat een personeelslid niet goed functioneert. Ga hier zorgvuldig mee om en houd de wetgeving in acht. Zijn disfunctioneren zal je aan moeten tonen aan de hand van een ontslagdossier.

Wil je ondersteuning bij het opzetten van een goed personeelsbeleid dan zijn de HR-adviseurs van Bol geschikte gesprekspartners.

Bekijk onze HR diensten »