Nieuws & Blogs

Financieren uit eigen middelen

|

Voordat je gaat kijken naar de mogelijkheden om extern te financieren is het verstandig te onderzoeken wat er binnen je bedrijf mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld geld vrijmaken door je bedrijfsvoering te verbeteren of kritisch te kijken naar je debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer. Misschien heb je eigen geld, ook zijn er vaak fiscale mogelijkheden waar je gunstig gebruik van kunt maken.

Financieren met privévermogen

Investeren met privévermogen bespaart kosten: die van de financieringsaanvraag en de jaarlijkse rentekosten. Extra prettig bij het zelf financieren is dat je niet afhankelijk bent van de bank. Een alternatief kan zijn dat je een deel met je privévermogen investeert, dat geeft banken vertrouwen in je plannen. Voor je hier een beslissing in neemt is het goed om met de adviseurs van Bol te overleggen; er kunnen wat juridische haken en ogen zitten aan een privé-investering.

Financieren uit eigen werkkapitaal

Je hebt goed nagedacht over je gewenste investering, dan is het goed om ook stil te staan hoe je deze kunt financieren. Een goedkope oplossing is te financieren vanuit het werkkapitaal van je onderneming. Werkkapitaal is het bedrag dat je overhoudt als je kortlopende schulden en crediteuren betaald hebt. Dit bedrag kun je gebruiken om bedrijfsactiviteiten te financieren. Uiteraard houd je een marge over voor onvoorziene omstandigheden. Interessant is om je werkkapitaal te vergroten, dat doe je door een verstandig voorraadbeheer en door adequaat met je debiteurenposten om te gaan. Bol adviseurs kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden.

Kortom, vaak liggen er genoeg mogelijkheden om binnen je eigen bedrijf aan extra geld te komen. Deze eigen middelen zijn een stuk sneller én goedkoper in te zetten.